Vytisknout tuto stránku
st., 19. duben 2017 22:09

V Británii proběhnou předčasné volby

britská premiérka Theresa Mayová britská premiérka Theresa Mayová Zdroj: twitter
Londýn - Návrh současné premiérky Theresy Mayové o předčasných volbách hladce prošel Dolní sněmovnou britského parlamentu. Pro se vyjádřilo 522 zákonodárců, proti jen 13. Na přípravu voleb ovšem Britové mnoho času nemají, volby se budou konat již 8. června, Dolní sněmovna se rozpustí 2. května.

„Na zasedání kabinetu jsme se právě shodli, že vláda by měla vyhlásit na 8. června všeobecné volby,“ prohlásila britská premiérka v úterý před Downing street 10 novinářům. Již následující den předčasné volby potvrdilo daleko více poslanců, než pouze nutné dvě třetiny.  Pro návrh tak hlasovala i většina opozice, jak již avizovala dopředu. Na návrh kladně reagoval jak lídr labouristů Jeremy Corbyn tak předseda liberálních demokratů Tim Farron. „Rozdělení, které ve Westminsteru panuje, ohrožuje naše šance na úspěšný brexit," zdůvodňovala premiérka své rozhodnutí. Mayová si tak od předčasných voleb slibuje posílení své pozice pro jednání podmínek brexitu.

Ještě před hlasováním připomněla, že předčasné volby jsou jedinou možností, jak překonat rozpory před tak důležitým obdobím, jako je vyjednávání podmínek odchodu Velké Británie z Evropské unie. Podle Mayové by volby měly zabránit konfliktům hodnot především v závěrečné fázi dvouletého vyjednávání podmínek. „Domnívám se, že v této chvíli obrovského národního významu by tady ve Westminsteru měla panovat jednota, ne rozpory,“ řekla Mayová parlamentu.

Poslední průzkumy totiž ukazují na posilování podpory konzervativců, čehož chce Mayová zřejmě využít. Ještě donedávna totiž tvrdila, že zůstane v úřadu až do řádných voleb v roce 2020. „Došla jsem k názoru, že jediným způsobem, jak zajistit jistotu a bezpečí v následujících letech, je uspořádat volby,“ uvedla premiérka. Podle některých odborníků tím ale chce definitivně umlčet odpůrce, kteří upozorňují na to, že Mayová nevzešla z řádných voleb a přitom vede zemi v tak citlivé a důležité době. Vystřídala po vítězství příznivců brexitu tehdejšího premiéra Davida Camerona.

Podle aktuálního průzkumu pro nedělník Sunday Mirror by konzervativci mohli dosáhnout až na 46 procent hlasů oproti opozičním labouristům s pouze 25 procenty. Průzkum agentury YouGov pro deník The Times uvádí, že by Konzervativní strana získala z 650 křesel v Dolní sněmovně 382, labouristé pouze 179. Zbylá křesla by si rozdělila Skotská národní strana, liberální demokraté a další strany.

Zobrazeno 1931 krát
Naposledy upraveno: pá., 21. duben 2017 19:49
Kateřina Bibenová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste