Vytisknout tuto stránku
st., 19. duben 2017 22:35

Studium v zahraničí je zkušenost k nezaplacení, říká Tereza Vysloužilová

Sydney Opera House Sydney Opera House Zdroj: Tereza Vysloužilová
Práce nebo studium v zahraničí v dnešní době láká nejednoho studenta. Vysokoškoláci mají možnost využít program Erasmus, který se v dnešní době těší velké oblibě. Avšak to není jediná příležitost. Studium v zahraničí zprostředkovává i několik studijních agentur v Česku, a tak si člověk může vybrat z nepřeberné škály nabídek. Takovou cestu si zvolila například i Tereza Vysloužilová, která se po střední škole rozhodla studovat a pracovat v zahraničí. Zlákala ji Austrálie a nyní je už sedmý měsíc v Sydney, kde studuje na jazykové škole a pracuje v restauraci jako servírka. V rozhovoru se o svojí velké zkušenosti rozpovídala.

Co tě vedlo k tomu jít studovat a pracovat do zahraničí?

Po střední škole jsem nevěděla, co bych chtěla v budoucnu dělat, a proto jsem se rozhodla odcestovat do zahraničí a Austrálie se mi zdála jako správná volba.

Proč sis vybrala zrovna Austrálii a Sydney? Nelákala tě žádná země v Evropě?

Hodně jsem s rodiči cestovala po Evropě, proto mě tolik nelákala. Austrálie byla pro mě výzva. Nejen touha po poznání jiné kultury, ale také odcestovat na druhou stranu zeměkoule byla velmi vzrušující. Také vědomí, že se jedná o velmi bezpečnou zemi, která má jasná migrační pravidla vedla mé rodiče k mé podpoře vycestovat tak daleko.

Jakou školu sis vybrala a co se ti na ní zalíbilo?

Vsadila jsem na výběr studijní agentury v Brně, která mi zprostředkovala studium na jedné z nejprestižnějších jazykových škol v Sydney. Rozhodla jsem se tedy pro jazykovou školu Kaplan, kde jsem absolvovala 6 měsíční jazykový kurz.

Pamatuješ si na svůj první den ve škole v Sydney? Jaký byl?

První školní den jsem byla velmi nervózní. Bylo pro mě vše nové. Cítila jsem potřebu najít nové přátelé, ale současně jsem z toho cítila obavy. Přece jen tolik kultur na jednom místě mě z počátku děsilo. Angličané, Francouzi, Číňané, Japonci. Velmi brzy jsem svůj ostych překonala a našla jsem si několik přátel, kteří jsou mými přáteli doposud.

Co pro tebe ve škole bylo nejtěžší?

Nejtěžší pro mě bylo začlenit se do kolektivu a přivyknout systému, že vše se vyučuje v anglickém jazyce.

Jakým způsobem sis našla práci? A jakou?

Tradiční a nejlepší způsob jak si najít práci je vytisknout si životopis a obcházet restaurace a kavárny a tzv. se nabízet. Osobní pohovor je vždy nejlepší, a pokud manažera zaujmete, máte větší šanci práci získat. Tímto způsobem jsem našla práci v mexické restauraci El Camino, kde jsem celých šest měsíců dělala servírku.

Dělalo ti problém mluvit cizím jazykem?

Řekla bych, že téměř ne. Pomáhal mi pocit, že kolem mě bylo spoustu studentů, kteří na tom byli stejně, a taky to že jsem tu měla svého přítele, který je v angličtině dost dobrý, takže mi pomáhal s tím když jsem se styděla mluvit. Ale velmi brzy jsem si zvykla.

Jsi ráda, že si měla možnost vyzkoušet si studovat a pracovat v zahraničí?

Samozřejmě, že ano. Je to zkušenost k nezaplacení a jsem svým rodičům velmi vděčná, že mi tuto zkušenost umožnili.

Doporučila by si pobyt v zahraničí i ostatním studentům?

Určitě ano. Je to velmi pozitivní zkušenost, kterou bych doporučila všem, kterým se tato možnost naskytne.

Zobrazeno 2352 krát
Naposledy upraveno: čt., 20. duben 2017 16:43
NIkola Bajerová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste