Vytisknout tuto stránku
pá., 21. duben 2017 16:18

Rusko a Čína přesouvají k hranicím Severní Koreje své vojáky

Ruská armáda Ruská armáda Zdroj: theduran.com
Asie - Čína s Ruskem od čtvrtka přesouvají k hranicím s KLDR vojenskou techniku a pěší vojsko. Jedná se o reakci na zvyšující se jadernou hrozbu ze strany Severní Koreje a možný šestý jaderný pokus. Spojené státy americké se k těmto vojenským manévrům zatím nijak nevyjádřily. Jižní Korea se ale obává jejich zásahu. 

Podle východoruského zpravodajského serveru DVHab.ru a vladivostocké agentury Vostok Media míří k hranici obrněné transportéry, vrtulníky nebo raketové systémy země-vzduch typu Tor.„Jedná se o součást rutinních vojenských manévrů," prohlásil mluvčí ruské armády Alexandr Gordějev. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl přesuny vojsk jakkoliv komentovat. 

Od minulého týdne probíhají manévry i ze strany Číny. Podle jihokoreských médií přesunula Čína k hranicím na 150 tisíc vojáků a od středy jsou ve stavu pohotovosti i útočné bombardéry schopné nést řízené střely. Vláda v Pekingu je podle mluvčího ministrerstva zahraničí vážně znepokojena s posledními jadernými a raketovými zkouškami KLDR. Podle nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany se Čína obává mimo jiné i pádu severokorejského režimu, následné vlny uprchlíků a sjednocení s Jižní Koreou, blízkým spojencem USA.

Jihokorejský prezidentský kandidát Ju Song-min se obává preventivního útoku ze strany USA na severokorejská jaderná zařízení. Souhlasil by s ním pouze za předpokladu aktuální jaderné hrozby. Podle amerického ministra obrany Jamese Mattise jsou jakékoliv výhružky ze strany KLDR pouze plané a nedůvěryhodné. Reagoval tak na hrozbu oficiálního severokorejského listu Rodong Sinmun, který ve čtvrtek vyhrožoval Spojeným státům americkým "proměny jejich pevniny na popel".

Zobrazeno 2239 krát
Naposledy upraveno: pá., 21. duben 2017 21:25
Michal Bajnok

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste