Vytisknout tuto stránku
út., 25. duben 2017 18:49

O tom, jak 800 let starý sport vychovává mladé tenisty

Tenis. Tenis je sport, zábava, životní styl. Téměř osm set let stará hra je jedním z nejglobálnějších sportů, kterému se zároveň věnuje obrovské množství amatérů. Vznikl na území středověké Francie. Zhruba v době, kdy se Země galského kohouta etabluje jako jeden z dominantních států Evropy. Tehdy to současný tenis opravdu moc nepřipomínalo. Traduje se, že bohatší rolníci hráli „hru na lov“, zatímco rytíři měli své turnaje. Uběhla dlouhá doba, než se tato aktivita přiblížila tomu, jak si dnes tenisovou hru představujeme.

Až počátkem 19. století se mezi lidmi rozšířil tzv. „lawn tennis“, tedy trávníkový tenis. Anglické slovo „lawn“ proto najdeme v mnoha názvech tenisových klubů, hlavně těch nejstarších, ačkoli se třeba v jejich areálu už nehraje na trávě. Angličan Walter Clopton Wingfield si pak v roce 1875 nechává zaregistrovat pravidla pro hru, zvanou tenis.

První oficiální klub, odkud se dochovaly záznamy o tom, že se v něm hrál tenis, je ale ten v Leamington Spa, založený v roce 1872. Počátky klubového tenisu tak datujeme ke konci 19. století do Británie. Major Harry Gem jej založil asi tři roky předtím, než se začalo pinkat také v daleko slavnějším All England Lawn Tennis & Croquet Clubu, ležícím v Londýnské čtvrti Wimbledon. Není bez zajímavosti, že právě v Anglii se počátky hraní tenisu pojí také s počátky kriketu, tolik oblíbeného sportu i nyní v zemích Commonwealthu. V roce 1877 se pak ve Wimbledonu konalo první tenisové mistrovství.

Na počátku roku 1885 se uskutečnil první mezinárodní turnaj Mistrovství koruny české. Nejstarším klubem na českém území je I. ČLTK Praha, v roce 1893 založen jako I. Český lawn–tenisový klub. Sledujeme tedy jasnou dominanci tenisu hraného na trávě. V prvním roce 20. století vzniká současný nejúspěšnější tenisový klub u nás, TK Prostějov. O šest let později, v roce 1906 vzniká řídící orgán všech tenisových klubů českých zemí, totiž Česká lawn-tenisová asociace.

V tomto období, kdy vznikají různě po světě nové kluby, ale nelze uvažovat o klubech, jako o místě výchovy mládeže. Kluby v těchto časech sloužily jako místa, kde mohli hráči sdílet vášeň pro „bílý sport“. Byly spíše podobné kroužkům, hlavně bohatších lidí, kteří měli peníze na to, aby trávili čas sportem. Na druhou stranu, stále šlo o amatéry, kteří se tenisem ani na mezinárodní úrovni, nemohli živit. Profesionalizace sportu a tenisu přichází zhruba v polovině 20. století. V roce 1968 souhlasili organizátoři všech čtyř Grandslamů, tedy čtyř největších a nejprestižnějších turnajů na světě, že soutěží se mohou zúčastnit jak amatéři, tak profesionálové. Do té doby amatéři dostávali směšné odměny, a navíc museli platit vysoké startovné. S příchodem profesionálů a sponzorů ale paradoxně amatéři postupně mizeli a nyní je tenis plně profesionalizován. V průběhu století tak kluby obracejí svou pozornost na trénování svých hráčů, neboť ti, pokud byli úspěšní, do klubu peníze přinášeli a ne naopak. S tím souvisí i vzrůstající tendence výchovy mladých talentů, která vykrystalizovala až do dnešní podoby klubů, kde se mohou tenis učit i předškoláci.

Zobrazeno 1941 krát
Naposledy upraveno: ne., 28. květen 2017 13:28
Tomáš Holešovský

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste