Vytisknout tuto stránku
út., 2. květen 2017 23:46

Lavičky s Wi-Fi se objeví v Olomouci

Lavičky jako nabíječka na mobil Lavičky jako nabíječka na mobil Zdroj: www.olomouc.eu
Olomouc-Město se letos dočká nečekané modernizace, a to v podobě inteligentních laviček, které nabízejí i jiné služby než pouhou možnost posezení. V lavičkách budou zabudované zásuvky a USB zdířky, kde si uživatel může dobít mobilní telefon. Zároveň se jedná o zdroj bezdrátového internetového signálu s dosahem čtyř metrů a jako bonus jsou schopné osvítit okruh dvou metrů díky nočnímu dekorativnímu osvětlení. Jejich největším plusem jsou však nízké provozní náklady, horní část totiž tvoří solární panely.

Jsou to velmi praktická, účelná a současně dobře vyhlížející zařízení, která nepochybně i v Olomouci najdou řadu příznivců. Z evropských měst, kde už takový mobiliář slouží veřejnosti, jsou jen dobré reference,“ uvedl na adresu laviček primátor Antonín Staněk, který byl iniciátorem tohoto nákupu. „Umístěné budou ve Smetanových sadech u hudebního altánu, na třídě Svobody a v Rožňavské ulici,“ dodal primátor Staněk. Bude se tedy jednat o tři kusy, přičemž cena jednoho činí přes tři tisíce eur.

Přes vyššií cenu je zásadní technickou výhodou těchto laviček nepřetržitý počítačový dozor na dálku, který vyhodnocuje správnost provozu každých patnáct minut. Zařízení má ve výbavě navíc i senzory na shromažďování informací (například údaje o provozu a využití dobíjení, atd.).

Zobrazeno 2255 krát
Naposledy upraveno: po., 8. květen 2017 20:43
Barbora Chytilová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste