Vytisknout tuto stránku
čt., 4. květen 2017 10:24

Peníze, zábava a góly. Skloubit je dohromady dělá lize problémy

NHL baví. Vzrůstá však ve mně pocit, že bavila více. Vzpomínám si na rok 2011 a 2012, tehdy jsem se velmi těšil na All-star game, liga totiž přišla s novým formátem výběru týmů. Své týmy si z vybraných hráčů volili sami kapitáni, což způsobilo, že se v týmu potkali hráči ze všech koutů Severní Ameriky. Patrik Kane si zahrál se Stevenem Stamkosem a Nicklasem Lidströmem. Proti nim nastoupil Alex Ovechkin a Correy Perry. Možná jsem to dřív tolik nevnímal, ale NHL se v mých očích stává víc komerční. Pravděpodobně se její komerčnost nijak nezvýšila oproti letům předchozím, pouze se s nástupem internetu (a televize v ní) do naší společnosti rozšířily možnosti, jak vydělat peníze. A liga je využívá, někdy na úkor hry.

Argumenty pro nový formát prodloužení jsou více než jasné. Zápasy nesmí trvat věčnost, diváci se musí bavit a vidět na ledě ty nejlepší hráče. Více prostoru na ledě znamená více prostoru pro parádičky hvězd týmů. Dívat se na rychlý brejk Connora McDavida, být svědkem tvrdé rány Ovečkina z levého kruhu nebo Karlssonova kroužení s pukem v útočném pásmu, to opravdu baví. Avšak zamýšlím se nad tím, kam až to může dojít. Liga nemůže snižovat počet hráčů v prodloužení do nekonečna. Bojím se, že za pár let televizní, rozhlasové stanice a strach o své diváky donutí ligu k další změně, vedoucí pouze k deformaci hokeje, jak jej známe.

V diskusi o další novotě, nasazování týmů do play off, se řadím k zástupu kritiků. Nejenom, že jsou podle mého divoké karty vážně podivná věc nutící mě mračit se. Po dlouhém rozmýšlení prostě docházím k názoru, že se mi to vůbec nelíbí. Rád bych viděl zpět spravedlivější systém, kdy se utká první s osmým a druhý se sedmým. Tak jako se v hokejových kuloárech řeší, že týmy na posledních příčkách tabulky začnou naschvál prohrávat, aby si zajistily lepší pozici pro následný draft, tak současný systém některé týmy nenutí dát vše do posledních zápasů pro lepší umístění. Stále je velká výhoda skončit mezi prvními, to bezpochyby, avšak už ne tak velká jako dříve. Podle mého názoru by týmy na prvních místech měly získat maximum výhod. Ať už jde o výhodu domácího hřiště pro sedmé zápasy nebo o to, že dostanou soupeře adekvátního, co se bodů týče.

V play off bych udělal ještě jednu změnu. Láká mě myšlenka (přese všechny možné návrhy) zrušit finále konferencí (přece jenom, co je to za finále, že?) a udělat naopak semifinále celé NHL. To znamená, že by nejlepší celek Východní konference by se střetl s druhým nejlepším celkem Západní konference a naopak. Nač čekat na konfrontaci dvou konferencí až do finále, když může přijít o jedno kolo dříve? A ve finále ať se klidně utkají dva celky z jedné a té samé konference. To by byla panečku rivalita! Když mi někdo řekne, koho si vybavím pod spojením „největší rivalové“, spojí se mi z posledních let Philadelphia a Pittsburgh nebo San Jose a Los Angeles. A vidět takové dva týmy ve finále o Pohár, nestalo by se divácké fiasko, kdy finále v roce 2012 mezi New Jersey Devils a Los Angeles Kings moc netáhlo. I přesto mi uměle ztracená rivalita mezi Chicagem a Detroitem chybí. Jistě, utvoří se nové, jenomže liga postupuje se svými změnami dopředu velmi rychle a může se stát, že nová rivalita bude opět něčím uměle ukončena.

Dalším novým trendem, který nepovažuji za šťastný, je předčasné trhání férových bitek. Naprosto chápu veškeré argumenty o zdraví hráčů, hokeji jako sportu hrubiánů. Ovšem právě hokej odlišuje od fotbalu nebo basketbalu. Jde o silně kontaktní sport, který hrají na nejvyšší úrovni ti nejtvrdší. Když si vzpomenu na jedno z tzv. utkáních o Albertu (Edmonton s Calgary), kdy se do hromadné bitky hned na začátku utkání zapojili všichni hráči na ledě, mrazí mě v zádech a vzpomínám na to s radostí. Vždyť právě proto mě hokej tak přitahuje. Jistě už vymizeli čistokrevní bitkaři, nikdy mě však neomrzí vidět prát se Lucice s vlastně kýmkoliv. Taková bitka má mnoho pozitivních účinků pro oba týmy, pro celkovou hru. Ty účinky se musí vzít v potaz. Rvačka dvou borců dokáže jeden tým tak nakopnout, že během deseti minut stáhne čtyřgólové manko a z rozhodnutého zápasu je drama. Nudné, utahané utkání se změní v bojiště. Dokonce ani nesouhlasím se zákazem sundávat si helmy před bitkou. Mlátit rukou do tvrdé helmy mi přijde divné. Jistě, jde o to, aby když hráč spadne, neuhodil se do hlavy. Jedním z postupů rváčů však je nejdříve sundat protivníkovi právě helmu. Jen se tím zdržuje probíhající souboj.

Změnu výstroje gólmanů si naopak chválím. Naprosto souhlasím s tvrzením, že gólman by měl puky chytat, ne se jim stavět do cesty, protože to mu prostě stačí. Pakliže najde vedení ligy rozumnou míru, kde nebude ohroženo zdraví gólmanů, jsem jedině pro, aby výstroj gólmanů byla menší. Průkazně statisticky padá méně branek než dříve. Ať už jde o to, že týmy mají dokonale vypracovanou taktiku, nebo o perfektní um brankářů, tato změna více gólů jistě přinese.

Jako další pozitivní věc vidím možnost trenérů v NHL přezkoumat gólovou situaci na videu. Ač je velká škoda, když takové přezkoumání sebere branku kvůli centimetrovému ofsajdu, pravidla jsou v tomto případě stejná na obě strany a nezbývá nic jiného než se s tím jednoduše smířit. Věřím, že takové video zachrání více neprávem dosažených branek, než že poškodí kvůli malému ofsajdu druhý tým. Mezi důležité řadím také čisté dresy bez reklam. Ano, je možné, že s nástupem značky Adidas místo Reeboku se reklamy na dresech už objeví, doteď jsem však prázdné dresy považoval za obrovskou devizu. Srovnat si dres z české extraligy a severoamerické NHL, to je jako nebe a dudy. Stejně tak vidím velké plus v pravidlu, že pokud má nastat v NHL zakázané uvolnění, nemůže si tým vzít oddechový čas. Když si takový tým vzal time out, soupeř ztratil výhodu, kterou právem nabyl.

V NHL je mnoho kontroverzních pravidel a spousta nařízení, která si zaslouží velkou diskusi. Ustálit názory jednotlivců a stanovit nějaké rozhodnutí bude pro NHL téměř nemožné. Na základních věcech se neshodnou ani čeští hokejoví experti, ani začínající novináři. Rozhovory by však neměly ustávat, novináři ať se snaží vysvětlit fanouškům hokeje, v čem vězí mnohá složitá a těžká rozhodnutí. Třeba dokáží zlepšit to, co v této republice ovlivnit můžeme. Český hokej.

Zobrazeno 2009 krát
Naposledy upraveno: po., 8. květen 2017 21:22
Robert Rampa

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste