Vytisknout tuto stránku
so., 26. srpen 2017 14:54

Kultovní The Offspring v Praze dokázali, že stále nestárnou

The Offspring v Praze The Offspring v Praze Zdroj: Oficiální facebooková stránka The Offspring
Praha - Dlouhých šest let museli čeští fanoušci čekat, než se jim punkrocková formace The Offspring znovu ukáže. A že se to vyplatilo. Ve středu 23. srpna totiž kapela zamířila do Malé sportovní haly v pražských Holešovicích a před vyprodaným sálem předvedla pořádnou nálož energie. Přestože nezazněla jediná novinka z připravované desky, dav burácel a hlasitě zpíval o to víc, když se na něj valila jedna hitovka za druhou. Jako kdyby kalifornští rodáci přesně věděli, co jejich příznivci chtějí slyšet.

Brány haly se otevřely přesně v sedm hodin a začal boj o nejlepší výhled. Když se všichni postupně dostali dovnitř, před osmou hodinou zahájili večer německo-švédští Newdrive. Ti, přestože jsou na hudební scéně poměrně krátce (debutové album 2016), zdatně rozhýbali publikum. Zvuk a kytarové rify ve stylu Blink-182 nebo ranějších Simple Plan jako by přenesli posluchače do přelomu tisíciletí a nultých let.

Po půl hodině je na podiu vystřídala o něco zkušenější punkrocková parta The Bottom Line z Anglie. Ta už natěšený dav pořádně rozdivočela a hlavním hvězdám tak trochu umetla cestu. Frontmana vznášejícího se nad lesem rukou několik metrů od jeviště, a tak silný aplaus by mohla těmhle sympaťákům leckterá předkapela jen tiše závidět.

A pak to přišlo. Ve tři čtvrtě na deset hala potemněla a za bouřlivého jásotu předstoupili samotní The Offspring v čele s Dexterem Hollandem. Jejich setlist hned v úvodu nastartovala chytlavá skladba You're gonna go far, kid a fanoušci šíleli. To, že skupina ještě rozhodně nepatří do starého železa, bylo všem jasné po několika dalších neméně známých hitech. Zazněly mimo jiné songy jako All I Want, Original Prankster nebo Have You Ever

"Máte to nejlepší pivo!"

Kapela hrála rychlostí blesku, a tak pomyslnou polovinu koncertu představoval jediný cover od The White Stripes Seven Nation Army. Stále energií nabité publikum se nenechalo zahanbit, a i tuhle píseň, stejně jako ostatní, odzpívalo z plných plic.

Vím, že si myslíte, že je to otřepaná fráze, ale tady v České republice máte skutečně nejlepší pivo na světě. Vážně mi chutná,“ prohlásil Dexter, a tím vyvolal ohlušující křik.

Atmosféra fungovala naplno a na druhou část vystoupení si skupina připravila opravdu jen to nejlepší ze své hudební dráhy. Na všechny přítomné tak padla vlna 90. let, protože halou se rozléhaly nejznámější hity průlomových desek Smash a především Americana. Největší ohlas sklidily skladby Why don't You Get a Job a Pretty Fly (For a White Guy), při kterých rozjaření fanoušci zpívali tak hlasitě a znali každé slovo, až to vypadalo, že jsou samotní kluci z kapely trochu překvapení z davového nadšení. Svůj téměř hodinu a půl dlouhý set poté zakončili dalším hitem The Kids Aren't Alright, ve kterém nenechali nikoho vydechnout a za pořádného potlesku zmizeli do zákulisí.

Tak vděčné publikum si žádalo přídavek. A ten se také dostavil. Po krátké pauze napochodovali zpět a završili už tak parádní večer skladbami Americana a Self Esteem.

K celému vystoupení nutno dodat, že hlas zpěváka Dextera, přestože loni oslavil už padesáté narozeniny, zůstává až proti přírodě stále velmi mladistvý. Přes dvacet let staré songy tak v jeho podání zněly téměř jako z desky. A ačkoliv v letošním turné chybí původní kytarista Kevin „Noodles“ Wasserman kvůli rodinným záležitostem, na zvuku a tvrdém rázu to nijak neubralo. Naopak Todd Morse ho zdatně zastoupil. Dá se tedy říci, že celková zastávka v české metropoli vyšla na výbornou. Spokojení byli jak posluchači, tak i muzikanti. A vzhledem k tomu, jakou základnu fanoušků tady The Offspring mají a jaké jméno si před kapelou udělali, je nepatrná šance, že by se skupina nechtěla vrátit při dalších příležitostech.

Zobrazeno 2600 krát
Naposledy upraveno: st., 30. srpen 2017 20:28
Denisa Nováková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste