Vytisknout tuto stránku
po., 2. říjen 2017 10:19

Hvězdy evropského jazzu v Hradci Králové

Jazz Goes to Town 2017 Jazz Goes to Town 2017 Zdroj: www.klicperovodivadlo.cz
Hradec Králové - Na pět dní se Hradec Králové stane hlavním městem evropské jazzové scény. Proběhne zde už 23. ročník mezinárodního festivalu Jazz Goes to Town / Jazz jde městem a od 10. do 14. října nabídne návštěvníkům spoustu hudebních vystoupení napříč širokým spektrem této improvizační hudby. Na obou březích Labe vystoupí tuzemští i zahraniční umělci a předvedou vám, jak ten starý dobrý jazz, tak i jeho různorodou žánrovou paletu a nejnovější odnože. Festival se koná na těch největších hradeckých scénách, tak se vůbec nebojte, že si nesednete.

JGTT vznikl v roce 1995 a od té doby se koná každoročně v říjnu. Na letošním ročníku si však dramaturgie dala opravdu záležet a podařilo se jim nalákat do Hradce ty nejnovější jazzové špičky, které na festivalu ještě nikdy nevystupovaly. Pro spoustu cizích umělců to bude dokonce jejich česká premiéra. Cílem pořadatelů je návštěvníkům totiž ukázat rozmanitost tohoto žánru a pestrobarevnou škálu fúzí jazzu a jiných stylů, jako je blues, be-bop, funky jazz, fusion.

Největšími jmény události jsou nynější severoafrická hvězda, marocká zpěvačka OUM a mezinárodní kapela Angles 7, sdružující hudebníky napříč jazzovou, experimentální, rockovou i klasickou hudební scénou. Také vystoupí norsko-český kvintet Bansal Band, nebo maďarský kvartet Knutdut Men saxofonisty Bély Ágostona, jehož hudba osciluje mezi evropským jazzem, africkou hudbou i freejazzem. Nezapomnělo se ani na české umělce. Přijít poslechnout si můžete i Ondřej Štveráček Quartet s americkou bubenickou legendou Genem Jacksonem, dále pak stálici české hudební scény kvartet Limbo a nenechte si ujít ani ojedinělý sólový koncert brněnského saxofonisty a skladatele Pavla Zlámala.

V rámci festivalu je připraven i bohatý doprovodný program. JGTT zaplaví celé město a vedle velkých divadelních a koncertních sálů, jako jsou třeba Studio Beseda, Divadlo Drak, či Bio Centrál, bude festival probíhat i v malých kavárničkách, hradeckých klubech a barech, kde se návštěvníkům od úterý do pátku představí řada hudebních projektů, rekrutovaných převážně z řad studentů českých konzervatoří. A pokud budete mít chuť se něčemu naučit, navštivte jeden z několika hudebních workshopů, třeba i ten bubenický, který povede Dano Šoltise, renomovaný slovenský bubeník ze sólového projektu Drum Song.

Vstupenky na festivalové večery jsou v předprodeji od 1. září v síti Ticketstream, avšak každý návštěvník si lístek na jednotlivá vystoupení může pořídit i na místě, a to vždy hodinu před jeho začátkem. Pro jazzové fajnšmekry je tu i festivalová permanentka, která umožňuje vstup na poslední dva závěrečné večery. Tak pokud jste jazzový fanoušek, nebo klidně i hudební antitalent, rozhodně neváhejte Jazz Go to Town navštívit.

Zobrazeno 2136 krát
Naposledy upraveno: po., 9. říjen 2017 09:12
Vojtěch Záhora

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste