Vytisknout tuto stránku
po., 2. říjen 2017 19:45

Střídavě oblačno pro české týmy na evropském poli

Plzeňská radost po domácí výhře Plzeňská radost po domácí výhře Zdroj: Michal Beránek (Sport)
Čtvrtek 28. 9. byl dnem fotbalu pro české fanoušky. Hned tři domácí týmy se představily v Evropské lize. Viktoria Plzeň doma hostila izraelský Hapoel Beer Ševa, Fastav Zlín zajížděl na hřiště moskevského bratra Spartaku a CSKA – Lokomotivu Moskva a Slavia Praha se představila na umělé trávě v Astaně.

Dvě břevna a gól

Přesně tak vypadala slávistická půlhodina snů, nicméně konec série neúspěchů v Evropě na hřištích soupeřů se stejně nekonal. Z kazašské Astany tak veze český mistr pouze remízu 1:1. Z pohledu šancí bylo jednoznačně větší zklamání vidět na Pražanech, ale jakou cenu nakonec bude mít bod z Astany uvidíme až v následujících zápasech.

Chtěli bychom postoupit a tento bod je pro nás obrovsky cenný. Astana je velice silný soupeř a ještě možná zamíchá pořadím v tabulce,“ uznal po utkání trenér Šilhavý.

Slavia vstoupila do utkání skvěle, již v 18. minutě se prosadil Ngadeu. V 27. minutě se vší silou opřel záložník Stoch do míče, ale jeho střela pouze orazítkovala brankovou konstrukci. Sešívaní předvedli asi nejlepší poločas v sezóně, přesto ale vedení neudrželi. Ve 42. minutě se z dorážky prosadil domácí útočník Tomasov. Po přestávce už bylo šancí po skromnu a když se neprosadil ani střídající Škoda, hvizd rozhodčího ukončil zápas za stavu 1:1.

 Povedený druhý poločas znamenal tři body

Izraelský šampion, za kterého odehrál celý zápas český útočník Tomáš Pekhart, musel na začátku zápasu čelit obrovskému tlaku domácích. Již ve 4. minutě se mohl prosadit Řezník, ale trefil jen tyč. Na začátku 11. minuty hlavičkoval těsně vedle Krmenčík, a když se mezi tři tyče nevlezl ani pokus Kopice, dostal se míč ve 29. minutě k Petrželovi, který křižnou střelou k tyči otevřel skóre.

Po přestávce již Plzeň nebyla tak suverénní, pomohl k tomu i právě Pekhart, který patřil k nejlepším hráčům svého celku na hřišti. A když se v 69. minutě prosadil hostující  Nwakaeme, domácí si uvědomili, že tři body nedostanou zadarmo.

"Na začátku druhého poločasu soupeř kombinoval líp ve středu hřiště. My jsme na můj vkus ztráceli dost balonů a soupeř zaslouženě vyrovnal," podotkl Vrba.

Stav 1:1 ale svítil na tabuli pouze sedm minut. Střídající Ivanschitz nahrál do běhu Janu Kopicovi, který prostřelil izraelského gólmana. Zbytek utkání již měla Viktoria ve svých rukou. V závěru posadil Zeman centrem z pravé strany míč na hlavu Bakoše, který zvýšil skóre na konečných 3:1. 

Černých sedmnáct minut pro Ševce

Přesně tolik času stačilo ruskému týmu, aby vybojoval tři body a pojistil si první místo v tabulce skupiny F. Neuběhla ani minuta a po faulu Gajiče v pokutovém území proměnil penaltu Portugalec Manuel Fernandes. Než se Zlínští stihli vzpamatovat, stav byl již 2:0 z pohledu Moskevanů. Éder poslal přesnou nahrávku svému parťákovi z reprezentace a Fernandes tak vstřelil druhý gól. V 17. minutě stejný hráč zkompletoval hattrick.

"Řekli jsme si, že chceme dobře vstoupit do utkání a stal se přesný opak. Když v 6. minutě prohráváte 0:2, tak je to těžké," prohlásil levý obránce Zlína Daniel Holzer.

Ve druhé půli se Ševci sympaticky snažili skórovat - 15 střeleckých pokusů je toho důkazem, k symbolickému gólu to ale nevedlo. Fastav Zlín se tak po dvou odehraných zápasech krčí na posledním místě s jedním bodem po domácí bezbrankové remíze s Šerrifem Tiraspol. Ten ve druhém zápase skupiny remizoval s Kodaní 0:0.

Všechny tři týmy se znovu v Evropské lize představí 19.10. Plzeň od 19:00 ve švýcarském Luganu, Slavia v 21:05 ve španělském Villarrealu a Zlín hostí od 21:05 dánskou Kodaň.

Zobrazeno 1938 krát
Naposledy upraveno: čt., 5. říjen 2017 19:37
Jakub Dvořák

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste