Vytisknout tuto stránku
po., 2. říjen 2017 21:56

Nepřekonatelné "TO"

To To Zdroj: Warner Bros
Každých 27 let se objeví, aby překonal hlad. Démonický klaun Pennywise se může stát čímkoli, aby uspokojil svoji potřebu a vyžíval se v čistém strachu. Letos je to právě 27 let od premiéry první adaptace románu To a na filmová plátna se dostává nová verze, která lámala rekordy pouhým trailerem. Filmový hit měsíce září přepsal historii.

Již od vydání prvního traileru bylo všem jasné, že nová filmová adaptace románu od Stephena Kinga bude obrovským hitem. Za první víkend si To vydělalo neuvěřitelných 117 milionů dolarů a překonalo film Deadpool z minulého roku. Nyní se ukazuje, že nepřekonatelný klaun Pennywise přepisuje historii.

Snímek, který pojednává o skupině šikanovaných dětí a jejich boji proti zlému To, přepsal hororovou historii. Překonal klasický horor Vymítač ďábla z roku 1973 a stal se nejvýdělečnějším hororem s 533,2 miliony dolarů. V českých kinech obstál výborně a obsazoval první příčky návštěvnosti, tento víkend ho prozatím překonal Kingsman: Zlatý kruh. Aktuálně se na klauna přišlo podívat 27.045 diváků a celková návštěvnost činí přes 173 tisíc diváků s tržbou 25 milionů korun.

Jedná se o remake televizního filmu z roku 1990 se stejným názvem To, v němž si roli klauna střihl Tim Curry. Tim Curry byl původně zvažován i jako nový Pennywise, ale kvůli jeho zdravotnímu stavu se tak nestalo. Podle tehdejšího štábu byl Curry natolik děsivý, že se mu herci na place dokonce vyhýbali. Nicméně s děsivostí neměl problém ani jeho nástupce. Jistě, klaun, který se živý dětským strachem a masem zní děsivě, ale důležitá je i image. Herec Bill Skarsgård, který klauna ztvárnil, se aktivně podílel na utváření postavy společnou diskuzí s režisérem. V momentě, kdy mu bylo řečeno, že se Pennywise bude dívat každým okem jinam, Bill to dokázal. Režisér Andy Muschietti o něm prohlásil: „Bill jako Pennywise působí strašidelně. Je šlachovitý, shrbený a ke všemu měří asi dva metry. Do toho začne vždy frkat, slintat a mluvit švédsky, což je naprosto děsivé.“ Produkce a režisér se snažili držet namaskovaného klauna dál od dětských herců, a proto jsou některé reakce ve výsledku autentické.

S jistotou můžeme říct, že se z tančícího klauna Pennywise stal fenomén. Pokud ho nemáte dost, nezoufejte, pouze čekejte. Na další pokračování příběhu si musíme počkat dva roky, filmové studio New Line Cinema už stanovilo premiéru na 6. září 2019.

Zobrazeno 2100 krát
Naposledy upraveno: čt., 5. říjen 2017 19:38
Helena Chovancová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste