Vytisknout tuto stránku
út., 10. říjen 2017 20:36

Praha opět přivítá špičkové designéry. Na Designbloku se sejdou po devatenácté

Vizuál Designbloku 2017 Vizuál Designbloku 2017 Zdroj: www.designblok.cz
Praha - Holešovické výstaviště se letos po devatenácté promění v ráj obdivovatelů designu a umění. Ve čtvrtek 26. října začne největší designerský festival ve střední Evropě a Praha bude celých pět dní hostit přes dvě stě mladých vystavovatelů. Letos si na své přijdou především milovníci jídla - přesně to je téma celé přehlídky. 

Hlavní prostory Designbloku najdeme na Výstavišti v Holešovicích. Areál se rozdělí na čtyři části podle jejich specializace. Openstudio se nachází v levém křídle Průmyslového paláce, kde se můžeme podívat na díla dvou set českých i zahraničních tvůrců. Jedná se o současný design studentů, školních ateliéru a děl bez jakékoli komerční výroby. Superstudio sídlí v pravém křídle budovy. Tento sektor poskytne novinky sedmdesáti výrobců vzniklé ve spolupráci se špičkovými designéry. Představuje se zde nábytek a bytový design. Designérie se nachází ve střední hale paláce a je ústřední částí celého festivalu. Jiným názvem Krajina zážitků se každoročně promění v podívanou dle daného tématu. Art studio je čtvrtý a poslední prostor holešovické přehlídky a je určený pro prezentaci sběratelských děl ve spolupráci s galeriemi. 

Kromě výstaviště se do Designbloku zapojují desítky galerií a showroomů po celém hlavním městě. Ve vlastních prostorech prezentují své skvosty umělecké školy, ale i muzea, která design sbírají. Módními značkami a uměleckými pracemi se zaplní samotné pražské ulice, nejvíce exteriérových výstav najdeme na Václavském náměstí, nebo na nedaleko vzdálené ulici Na Příkopech.

První ročník této přehlídky proběhl v roce 1999, kdy jej založila Jana Zielinski společně se svým kolegou Jiřím Mackem. Jak ale sami před pár lety přiznali, v té době design nikoho nezajímal. Na počátku byli nuceni médiím vysvětlovat, co to design je a jak je pro úspěšný chod jakékoli firmy důležitý. První festival představil čtrnáct designerů a podívat se přišlo nanejvýš tisíc návštěvníků. Loni zhlédlo umělecké expozice od dvou set vystavovatelů téměř 51 tisíc lidí. Čísla každý rok stoupají a Designblok se stává stále populárnějším.

Vstupenky budou dostupné na místě, zakoupit si je však lze i v předprodeji na http://shop.czechdesign.cz/designblok/. 

Zobrazeno 2087 krát
Naposledy upraveno: po., 16. říjen 2017 10:36
Simona Vondrová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste