Vytisknout tuto stránku
po., 16. říjen 2017 14:23

Hororová noc v Las Vegas. Více než 58 mrtvých a přes 500 zraněných

Účastníci koncertu v Las Vegas Účastníci koncertu v Las Vegas Zdroj: Caraota Digital, Twitter
Las Vegas - Nejméně 58 mrtvých si vyžádala střelba do diváků na country festivalu v americkém Las Vegas. Útočníkem byl čtyřiašedesátiletý Stephen Paddock, který pálil na posluchače z 32. patra hotelu, kde se zabarikádoval. Policisté oznámili, že se střelec nejspíše zabil sám, po útoku obrátil zbraň proti sobě.

Celá událost se odehrála kolem nedělní deváté hodiny večer v oblasti Strip, kde jsou zábavní podniky, bary a kasina. Lasvegaský šerif Joe Lombardo zatím nepotvrdil konečná čísla mrtvých ani zraněných, nicméně už teď se jedná o nejkrvavější masakr střelnou zbraní co do počtu obětí, jaký Spojené státy americké pamatují. “Jsme přesvědčeni, že to byl místní obyvatel, bydlel tady. Nyní jsme přesvědčeni, že byl jediným útočníkem. Nemáme představu, jaký měl hodnotový systém,“ dodal šerif Lombardo.

Zásah trval déle než hodinu

"Bylo to jako z hororu, lidé okolo jen tak stáli a najednou upadli na zem," popisuje svědkyně Ivetta Saldanová, která z koncertu utekla do nedalekého nákupního centra.

"Střílel dál a dál. Bylo to nekonečné," cituje list Las Vegas Review-Journal jednoho z návštěvníků koncertu Robyna Webba. "Podařilo se nám dostat pryč a na ulici jsme viděli zhruba dvacet lidí krvácet. V tu chvíli jsme si byli jisti, že to je skutečná střelba ostrými náboji," dodal jeho bratr Matt.

O zneškodnění útočníka se po 72 minutách od hlášení střelby postarala speciální jednotka SWAT. Policisté se do pokoje dostali po explozi výbušniny. "Když někdo střílí z vyvýšeného místa, lidé nevědí, odkud palba přichází, pokud bylo dole třicet tisíc nebo více lidí, stačilo střelci podle něj akorát namířit na střed a stisknout spoušť," řekl televizi CNN bývalý vyšetřovatel FBI James Gagliano.

Kvůli incidentu muselo přerušit provoz také mezinárodní letiště McCarran Las Vegas. To je již ale nyní v plném provozu. 

 

Zdroje citací: www.aktualne.cz, www.novinky.cz.

Zobrazeno 1635 krát
Naposledy upraveno: pá., 20. říjen 2017 09:46
Jakub Dvořák

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste