Vytisknout tuto stránku
ne., 22. říjen 2017 15:23

Volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo hnutí ANO, druhá je ODS, třetí Piráti

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš Zdroj: Petr Hloušek, Právo
Letošní volby drtivě vyhrálo hnutí ANO. Úspěch zaznamenala i ODS, Piráti, SPD nebo STAN. Nejhůře dopadla sociální demokracie. TOP 09 Miroslava Kalouska vyslala do dolní komory Dominika Feriho a Matěj Stropnický odstupuje z funkce lídra Zelených. 

Z výsledků voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se může nejvíce radovat hnutí ANO Andreje Babiše, které zvítězilo ve všech krajích s celkovým počtem 29,64 procent hlasů a v dolní komoře parlamentu posílilo o 31 křesel. „Strašně moc děkujeme, že jste nás podpořili v takovém rozsahu, téměř jeden a půl miliona voličů,“ poděkoval svým příznivcům na tiskové konferenci Andrej Babiš.

Značný úspěch zaznamenali také občanští demokraté, kteří s 11,32 procent skončili na druhém místě a získávají tak dalších devět křesel k původním šestnácti. “Jsme první strana z těch tradičních, demokratických stran. To je samozřejmě velký závazek. Není to málo, že máme o padesát procent voličských hlasů víc než při minulých volbách, a my s těmi hlasy dobře naložíme,“ sdělil v rozhovoru pro Seznam Zprávy předseda Petr Fiala.

Na třetí příčce se s 10,79 procent umístila stana Ivana Bartoše Piráti, kteří stejně jako hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury získávají 22 mandátů. Gratulovat si mohou také Starostové a nezávislí v čele s Janem Farským s konečným počtem 5,18 procent hlasů a šesti mandáty.

Propad tradičních stran

Nejhorší výsledek si z voleb odnesla ČSSD, která získala „pouhých“ 7,27 procent a přišla tak o 35 poslaneckých křesel z původních 50. „Sociální demokracie čtyři roky velmi poctivě pracovala ve vládě, hájila vládní politiku. Naší chybou zjevně bylo, že jsme ji byli schopni málo propagovat, a málo objasňovat veřejnosti, co pro ni sociální demokracie dělá. Chybu tedy hledáme především u sebe,“ sdělil na tiskové konferenci předseda Milan Chovanec.

S minusovým dvojciferným číslem – 18 křesel – skončila také KSČM s 7,76 procent. Malý propad pocítili také lidovci s 5,80 procent. TOP 09 jde do Poslanecké sněmovny s velmi těsným výsledkem 5,31 procent, kterému na poslední chvíli pomohly hlasy pražských voličů. S tímto číslem přichází o druhý největší počet křesel, tedy 19 z 26. Poslancem se nicméně stal i Dominik Feri, který se tak zapíše do historie jako nejmladší poslanec. Oznámil to na svém Twitteru.

Mezi poražené patří také Zelení, kteří přichází o předsedu Matěje Stropnického. Ten se pro odchod z funkce lídra rozhodl ještě před ukončením sčítání hlasů. Jeho strana skončila s celkovým výsledkem 1,46 procent. Nové vedení si Zelení zvolí na lednovém sjezdu. „Nebyli jsme dost úderní, dost jednoznační, dostatečně apelativní. Výsledky nejsou dobré, co k tomu říct,“ uvedl Stropnický. 

Zobrazeno 2065 krát
Naposledy upraveno: st., 25. říjen 2017 08:26
Michal Bajnok

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste