Vytisknout tuto stránku
út., 24. říjen 2017 20:33

Tomio Okamura chce zestátnit ČT a ČRo

Tomio Okamura Tomio Okamura Zdroj: Facebook - Tomio Okamura - SPD
Praha - Tomio Okamura chce zestátnit Českou televizi a Český rozhlas. Řekl to v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Jeho hnutí nesouhlasí s koncesionářskými poplatky a myslí si, že hospodaření jak ČT tak ČRo není transparentní. 

Tomio Okamura včera v rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že chce zrušit nynější financování České televize i Českého rozhlasu, tedy veřejnoprávních médií v České republice. „Jestli někdo má problémy s hospodařením, tak je to Český rozhlas a Česká televize. A my to chceme změnit. To znamená, že chceme zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit to, a aby byl jasný dohled nejvyššího kontrolního úřadu nad vaším hospodařením,“ řekl předseda strany Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Reagoval tak na otázku týkající se financování jeho bývalého hnutí Úsvit, kdy byl podezřelý z vytunelování strany. „Tady je to totálně netransparentní. Například Český rozhlas Plus vytvářel z veřejných peněz kreslenou karikaturu, kde mě zesměšňoval před volbami. Kdo mu na to dal peníze? Koncesionáři. Kdo jim to v Českém rozhlasu Plus dovolil?“ pokračoval Okamura.

K Okamurově prohlášení se vyjádřil generální ředitel ČRo René Zavoral, ředitel ČT Petr Dvořák nebo Syndikát novinářů České republiky. Všichni jeho prohlášení odmítli a jasně se od tohoto názoru distancovali. Jeho výroky dle Reného Zavorala ohrožují principy demokracie v naší zemi. Vyjádřili se také někteří politici. Například vítězové letošních voleb hnutí ANO nemíní koncesionářské poplatky zrušit. Naopak na tiskové konferenci Jiří Ovčáček potvrdil skeptický názor prezidenta Miloše Zemana na dnešní financování ČT a ČRo. 

Zobrazeno 3437 krát
Naposledy upraveno: st., 25. říjen 2017 14:40
Anna Hovorková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste