Vytisknout tuto stránku
st., 25. říjen 2017 14:49

Mezinárodní Festival spisovatelů Praha 2017 odstartuje za dva týdny

Oficiální plakát letošního Festivalu spisovatelů Praha 2017 Oficiální plakát letošního Festivalu spisovatelů Praha 2017 Zdroj: www.pwf.cz
Praha – Do Česka zamíří už po sedmadvacáté spisovatelé ze všech koutů světa. V rámci Festivalu spisovatelů Praha 2017 proběhnou jak autorská čtení, tak diskuze na aktuální témata, koncerty či promítání filmu. Festival odstartuje v pátek 10. listopadu a potrvá šest dní.

Festival spisovatelů Praha je jedna z nejvýznamnějších literárně-kulturních událostí, která každý rok hostí významné spisovatele z celého světa a představuje je široké veřejnosti. Motto letošního ročníku bude A příště už oheň, myšlenka básníka a spisovatele Jamese Baldwina. „Dnes je Baldwin ve světě nesmírně aktuální, a proto bych chtěl s jeho filozofií propojit i 27. ročník Festivalu spisovatelů Praha,“ uvedl prezident festivalu Michael March pro web Hospodářských novin. Baldwin se totiž zaobírá otázkou omezování občanských práv, rasové politické vypjatosti a vulgarity.

Festival konaný od 10. do 15. listopadu s sebou přinese zajímavý program, ve kterém bude figurovat jedenáct světově známých spisovatelů. Pozvání do Prahy tak letos přijal například syrský spisovatel Adonis, známý pro svou kritiku islámu, rakouský spisovatel Robert Menasse, který zase kritizuje rakouskou společnost, Evropskou unii a globalizaci, či americká spisovatelka Affinity Konar proslavená knihou Mischling, která zobrazuje hrůzné experimenty prováděné v Osvětimi v době druhé světové války. „Nechtěla jsem zakrývat muka, ale chtěla jsem ukázat, jak by někdo mohl zakrývat muka, aby dokázal přežít,“ řekla o své knize Affinity.

Festival svým návštěvníkům nabídne také jednotlivá autorská čtení například v podání ruského básníka Kirilla Medvěděva, známého pro své protiputinovské názory. Dále se představí turecká spisovatelka Ayşe Kulin, američtí spisovatelé Wesley Lowery a Joseph Kanon či indický spisovatel Inderjit Badhwar, který má za svou investigativní práci nominaci na Pulitzerovu cenu. Českou scénu bude letos reprezentovat autorka Magdaléna Platzová a básník, prozaik a nakladatel Martin Reiner. To ale není vše. Na programu jsou také diskuze na témata, která v současnosti hýbou společností, filmové projekce nebo vystoupení skupiny Pyroterra, která ve dvou večerech představí svou ohnivou a světelnou show. Hlavním dějištěm festivalu se stane především Senát PČR, ve kterém ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek slavnostně zahájí festival, dále Městská knihovna v Praze, Klášter sv. Anežky České nebo Kino NFA Ponrepo.

Festival ve svých počátcích začínal s předčítáním děl autorů ze střední a východní Evropy v londýnském Keats House v roce 1980. Právě u zrodu těchto čtení stál nynější prezident festivalu Michael March, který na počátku 90. let uspořádal v Praze přehlídku děl českých autorů, kteří se vymezovali proti komunismu. Prvního ročníku se tak zúčastnili spisovatelé Josef Škvorecký, Ivan Klíma, Jiří Stránský nebo Eva Kantůrková. Součástí festivalu se v průběhu let stalo také udělování prestižních cen jako je Cena za svobodu projevu, Cena rytíř kultury za filantropii nebo literární soutěž pro studenty středních škol Cena Waltera Sernera.

Zobrazeno 2058 krát
Naposledy upraveno: st., 25. říjen 2017 15:28
Kristýna Janošková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste