Vytisknout tuto stránku
st., 25. říjen 2017 19:42

Olga Špátová ukazuje náhradní rodičovství v šesti rozdílných příbězích

Sourozenci Kopcovi Sourozenci Kopcovi Zdroj: Česká televize
Praha – Česká televize uvede první sobotu v listopadu premiérový díl dokumentárního cyklu Rodiče napořád. Režie se ujala Olga Špátová, která se rozhodla tímto způsobem přinést autentický pohled na náhradní rodičovskou péči. Celá série bude mít šest dílů, u nichž se každý bude věnovat jiné rodině, která pečuje o děti z dětských domovů a ústavů.

Autentičnost dokumentu zapříčiňuje především vztah, který si Špátová s protagonisty vytvořila. „Jsem vděčná, že jsem mohla natáčet s obdivuhodnými lidmi, kteří poskytli opuštěným dětem skutečný domov a opravdové dětství. Tito obětaví lidé poskytují dětem plnohodnotný rodinný život a vlastně je zachraňují i pro celou společnost,“ říká režisérka, Olga Špátová.

V jednotlivých dílech se diváci budou moci seznámit s rodinou, kde dítě vyrůstá v pěstounské péči u dvou mužů, nebo s rodinou, která poskytla zázemí i matce jedné z osvojených dcer. Budou moci poznat rodiče, kteří se starají o vlastní děti a o další dvě svěřené děti, které jsou těžce zdravotně postižené. Rodinu s dětmi romskými, neromskými a jednou autistickou dcerou, nebo pěstounku na přechodnou dobu, která navštěvuje a pomáhá matce své svěřenkyně ve vězení.

Samotná Česká televize si od cyklu slibuje, že jím otevře diskuzi o změnách v oblasti náhradní péče. Stejně se tomu tak v poslední době stalo u dokumentů Šmejdi nebo Děti úplňku. „V České republice je stále víc jak osm tisíc dětí v ústavních zařízeních, kam jsou mnohdy umisťovány i v raném věku. Tento cyklus je příspěvkem České televize k diskuzi o posílení náhradní rodičovské péče, která by pro mnohé z nich mohla být cestou k novým rodičům,“ říká kreativní producentka, Martina Šantavá. 

Dokumentární série vznikla v koprodukci s Nadací J&T, která se zabývá podporou a rozvojem pěstounské péče v České republice. „Naším cílem je podpořit náhradní rodinnou péči v České republice. Ukázat pěstouny v jejich každodennosti – kdy poskytují domov dětem, které díky nim získají opravdovou rodinu,“říká odborná poradkyně dokumentu a ředitelka Nadace J&T, Marie Oktábcová.

 

Zobrazeno 2465 krát
Naposledy upraveno: ne., 29. říjen 2017 18:58
Barbora Štěpánová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste