Vytisknout tuto stránku
čt., 2. listopad 2017 15:28

Mezi nejlepší knihovny v České republice patří ta ze Znojemska

V knihovně se pořádají různé akce pro mladší V knihovně se pořádají různé akce pro mladší Zdroj: www.knihovnajevisovice.webk.cz
Znojemsko - V rámci soutěže o nejlepší městskou knihovnu, kterou pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků, si jevišovická knihovna po dvou letech vybojovala první místo v kategorii měst do tří tisíc obyvatel. Jinými slovy tedy znovu zazářila.

Vyhodnocení soutěže probíhalo ve dvou kolech. Hodnotilo se v šesti kategoriích podle počtu obyvatel. V první fázi probíhalo hodnocení metodou benchmarkingu, kdy porotci porovnali jednadvacet výkonných ukazatelů, například počet nových přírůstků knihovního fondu, počet registrovaných uživatelů a stanic připojených k internetu. Ve druhé části odborná komise zohledňovala zejména společenské a komunitní působení knihovny, tedy exteriér, interiér, úroveň prostředí a také technickou a sociální základnu. Záměrem soutěže bylo ocenit nejlepší městské knihovny, které provozují města a také je motivovat ke zkvalitnění a rozšíření veřejných knihovnických a informačních služeb.

Ocenění převzali starosta Jevišovic Pavel Málek a knihovnice Zdenka Komrůrková. „Bylo mi velkou ctí znovu převzít ocenění v nádherné Zrcadlové kapli Klementina v Praze. Jsem moc ráda, že komise ocenila právě letošní obnovu interiéru. Tuto změnu velmi kladně vnímají i naši čtenáři. A především právě jim toto ocenění patří nejvíce, protože jsou mi neustálou inspirací a bez nich by byla knihovna jen tělem bez duše," říká knihovnice Zdenka Komůrková.

Městská knihovna Jevišovice se může pyšnit i dalšími oceněními. V roce 2014 získala od brněnské Moravské zemské knihovny ocenění za nadstandardní rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb v obci a za podporu kulturního a společenského života.

V roce 2015 obsadila první místo v soutěži Městská knihovna roku v kategorii do pěti tisíc obyvatel a získala taky zvláštní ocenění za vynikající komunitní a vzdělávací služby. Následující rok obdržela poděkování Městské knihovny Znojmo za vynikající práci v oblasti knihovnictví. V tomtéž roce se knihovnice Zdenka Komůrková stala Knihovnickou osobností Jihomoravského kraje. Toto ocenění získala za mimořádný osobní a tvůrčí přínos k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb a za proměnu knihovny v oblíbené komunitní a společenské centrum.

Zobrazeno 1884 krát
Naposledy upraveno: so., 4. listopad 2017 20:02
Nela Kadlečíková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste