Vytisknout tuto stránku
po., 6. listopad 2017 22:44

Univerzita Palackého se znovu zařadila mezi top tisíc univerzit světa

Česká republika - Žebříček U.S. News Best Global Universities Ranking letos potřetí vyhlásil tisíc nejlepších univerzit planety. Za Českou republiku se v žebříčku umístilo celkem šest institucí. Naší nejlepší univerzitou i nadále zůstává Univerzita Karlova v Praze, která si nad zbylými tuzemskými zástupci udržuje náskok. Naopak nejkvalitnější univerzitou ve světě je podle žebříčku Harvardova univerzita ve Spojených státech.

K určení pořadí jednotlivých univerzit využívá žebříček data analytické společnosti Clarivate Analytics (dříve Thompson Reuters InCities). Novinkou pro letošní ročník byl počet srovnávaných škol - loni jich bylo 750, zatímco letos 1250 z celkem 65 zemí světa. Nejlepšího výsledku v rámci České republiky tedy dosáhla Univerzita Karlova, která se umístila na 196. místě. Naší druhou nejlepší vysokou školou je České vysoké učení technické v Praze (ČVUT), které zaujmulo 410. příčku. Univerzita Palackého v Olomouci obsadila 479. místo v rámci žebříčku a tím pádem se stala třetí nejlepší univerzitou u nás.

Dále se do elitní tisícovky probojovala Masarykova univerzita v Brně (543. místo), Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (868. místo) a jako poslední také Vysoké učení technické v Brně (994. místo).

Do první desítky se dostaly výhradně školy z anglosaských zemí. První místo obsadila Harvardova univerzita, druhé Massachusettský technologický institut (MIT) a třetí Stanfordská univerzita v Kalifornii. Kromě amerických univerzit se v první desítce umístily také dvě britské - Oxford a Cambridge.

Hodnocení univerzit probíhá na základě 12 kritérií, která posuzují zejména vědecký výkon a vědeckou reputaci školy.

Zobrazeno 2907 krát
Naposledy upraveno: po., 13. listopad 2017 17:44
Kateřina Svobodová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste