Vytisknout tuto stránku
st., 10. únor 2010 12:17

Olomoucké hokejisty čeká play-off

Olomoucký hokejový klub i přes herní krizi ze závěru sezóny udržel třetí pozici a zajistil si tak čtvrtfinále play-off. Mora má na soupisce několik zvučných jmen a také hráče s extraligovými zkušenostmi jako Jan Tomajko, Lubomír Korhoň, či Radim Kucharczyk. Právě na své nejzkušenější hráče budou kohouti spoléhat ve vypjatých chvílích vyřazovacích bojů. Na soupeře si však musí počkat. 12.února začíná předkolo play-off,  kde se utkají mužstva, která se umístila na 5.-12. místě po základní části. Vítězové těchto soubojů si pak zajistí postup do čtvrtfinále. Svého soupeře se Mora dozví nejpozději 18.února. První čtvrtfinálový zápas odehrají olomoučtí 21.února na domácím ledě.

Pro Olomouc připadají v úvahu vzhledem k poměrně složitým pravidlům, která nakonec určí dvojice pro play-off následující mužstva: Jihlava, Znojmo, Tábor, Kadaň a Benátky nad Jizerou. Nepříjemným soupeřem by bylo rozhodně Znojmo, které v základní části pokořilo olomoucké ve všech vzájemných zápasech. Pozitivní bilanci má Mora naopak s Jihlavou, kterou dokázala dvakrát porazit. Vzájemný souboj těchto soupeřů, podobně jako případná série se Znojmem navíc slibuje ofenzivní a atraktivní hokej, ačkoli v play-off půjde hlavně o zodpovědnou obranu a nasazení.

Loňská sezona se Olomouci příliš nevydařila, v tabulce skončila osmá. V play-off se ale znovu ukázalo, že se jedná o jinou soutěž. Mora postoupila  do semifinále, kde nestačila jen na hvězdami nabitou Kometu Brno, která nakonec celou soutěž vyhrála a letos bojuje v extralize.

Olomoučtí doufají, že „letošní kometou“ by mohli být právě oni. Kádr na to rozhodně mají. Základem úspěchu v play-off, jak se už mnohokrát ukázalo je kvalitní brankář, který v potřebné chvíli „vytáhne“ nějaký ten zákrok navíc. Štefan Žigárdy v průběhu sezony ukazoval, že takovým brankářem rozhodně je. V útoku se Mora může opřít o ostřílené veterány Korhoně, Tomajka, Ministra, Brančíka, Černého či Kucharzyka, a také několik mladých střelců jako jsou Martin Davídek nebo Matouš Venkrbec. Důležité je, aby opory zadních řad Jan Mikel a Jakub Bartoň zůstali zdraví. S takovou sestavou může Olomouc směle pomýšlet minimálně na semifinále. Mužstvo je však jako stroj. A ten musí ve vyřazovacích bojích šlapat jako ony pověstné švýcarské hodinky.

V play-off totiž rozhodují maličkosti. Odražená střela, nastřelená tyč, zranění klíčového hráče, to vše může zvrátit průběh série během okamžiku. Potřebná je také motivace, (jak se ukázalo například na odevzdaném výkonu ústeckých v loňském finále) a divácká podpora. Motivovaní jsou olomoučtí rozhodně dostatečně. Kdo hraje play-off, chce vyhrát. Důležité je, aby se mužstvo semklo a bojovalo nadoraz, pak lze s asistencí potřebného štěstí porazit kohokoli. Co se týče diváků, Olomouc v závěru sezony mizernými výkony na domácím ledě poněkud hazardovala s přítomnoostí jediného povoleného dopingu. Dá se však očekávat, že atmoseféra play-off opět vyvolá v řadách diváků potřebný entuziasmus a ti poženou svůj klub k úspěchu.

Zda má Mora v letošní sezoně skutečně na to, aby usilovala o postup do extraligy se teprve ukáže, semifinále by však bylo úspěchem a potřebným odrazovým můstkem jak pro sponzory, tak pro samotné hráče do příští sezony.

Nejproduktivnějšé útočníci Olomouce po základní části:

Radim Kucharzyk - 44 záp. 37 bodů (15+22)
Richard Brančík - 45 záp. 36 bodů (14+22)
Michal Černý - 44 záp. 34 bodů (14+20)
Martin Davídek - 42 záp. 32 bodů (19+13)

Nejproduktivnější obránci Olomouce po základní části:

Jan Mikel - 44 záp. 20 bodů (3+17)
Jabub Bartoň - 43 záp. 14 bodů (4+10)

Zobrazeno 3125 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:37
Kamil Polko
Pro psaní komentářů se přihlaste