Vytisknout tuto stránku
po., 13. listopad 2017 12:29

„Letošní Svatomartinská vína jsou vymazlená," říká český sommelier a enolog Vítek Esterka

Vítek Esterka Vítek Esterka Zdroj: Král vín
Vítek Esterka je český sommelier a enolog. Stal se držitelem všech dostupných degustátorských zkoušek v Evropské Unii. Do hodnotící komise s následným udělením ochranné známky Svatomartinského vína jezdí již několik let. Pro přiblížení této oblíbené české vinařské tradice je tím nejpovolanějším.

Od roku 2005 vlastní Vinařský fond ochrannou známku Svatomartinského vína. Tím udržuje jednotné logo těchto vín. Funguje to takto jenom u nás nebo i v jiných zemích?

Svatomartinská vína se vyrábí a značka se používá pouze v České republice. V ostatních zemích se vyrábí například mladá vína. Třeba ve Francii to jsou známá vína Beaujolais. 

Zúčastnil jste se komise při ochutnávání letošních Svatomartinských vín. Co všechno člověk potřebuje k tomu, aby mohl v takové komisi být a hodnotit víno?

Každý rok hodnotím všechny výstavy a soutěže, které jsou u nás a na Slovensku. Tak jako Salón vín, tak i Svatomartinská vína. K tomu, abyste mohli v této komisi sedět, potřebujete zkoušku pro hodnocení a zatřiďování vín Státní zemědělské a potravinářské inspekce, degustační zkoušky dle normy Evropské Unie a v neposlední řadě sommeliérský kurz akreditovaný Ministerstvem školství ČR.

Pro ty, kteří ještě neochutnali letošní Svatomartinské, na co se mohou těšit?

Všechna vína ročníku 2017 budou svěží, ovocná a s příjemnou kyselinkou. Počasí letos vinařům trochu nepřálo, jelikož bylo sucho a hlavně jarní mrazy. Přes to všechno se to zvládlo i když s menším výnosem. Jako každý rok, i letos jsou Svatomartinská vína „vymazlená.“ Máme se na co těšit.

Jaké podmínky musí vinař splnit, aby komise schválila jeho Svatomartinské víno? 

Samozřejmostí je mít dobré víno. Provedu vás od začátku až po finální láhev. Víno musí být vyrobené z hroznů z České republiky. To se dokládá výkupním lístkem od hroznů, případně doložením dokladu o vlastnosti vinic, ze kterých daná odrůda pochází. Od sběru hroznů z vinice, do schválení komisí a následné svatomartinské skleničky, uplyne pouhých pět týdnů. Vinař se přihlásí k výrobě Svatomartinského vína a následně ho začne zpracovávat a vyrábět. Jakmile je víno hotové, předloží ho komisi k degustaci. Jsou pouze dva dané termíny, do kdy musí být víno připravené k hodnocení. Pokud je víno bez vad, chorob a podobně, získá ochrannou známku Svatomartinské. Hodnocení vína probíhá v elektronickém systému, víno musí získat minimálně 78 bodů.

Už se Vám stalo, že jste nějaké víno nepřijali a nedostalo svatomartinskou známku?

Ano, každý rok se stane, že vinař přihlásí víno, které nesplňuje podmínky pro udělení známky. Ročně to je zhruba deset procent z přihlášených vzorků k hodnocení. Většinou jde o choroby nebo vady ve víně. Je to proto, že jde o rychlý proces výroby, kde se tyto situace můžou vyskytnout.

Budou se tato mladá vína nějak lišit od ostatních v tomto ročníku?

Vždy se liší. Tato vína jsou vyrobená na takzvaný rychlý konzum. Jsou lehká, ovocná, svěží, tak aby zaujala okamžitě. Naopak vína, která se vyrábí na delší skladování, jsou robustní a vinař se s nimi hraje. Jsou extraktivnější, plná a aroma se ve víně postupně rozvíjí. Hlavně výroba je složitější a probíhá třeba i půl roku.  

Které odrůdy se mohou na Svatomartinské víno použít? Jaký pokrm byste ke každé odrůdě doporučil? 

Z bílých vín to je Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát Moravský. Z růžových vín pak Modrý portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Červená vína zastupuje Modrý portugal a Svatovavřinecké, popřípadě jejich kupáže (kupáž = scelování více druhů vín, pozn. aut.)

Bílá lehká vína doporučuji k polévkám a polotvrdým sýrům. Růžová vína doporučuji k ovocným salátům nebo dezertům. Červená vína jednoznačně k svatomartinské huse se zelím.

Který ročník Svatomartinského byl podle Vás zajímavý, chuťově harmonický?

Každý rok je zajímavý. Nelze tedy přímo říct, který ročník byl nejlepší. Všechno závisí na přírodě, která ovládá veškeré situace. Vinař vyrobí víno kdykoliv a v jakýchkoliv podmínkách. Ale pokud nemá dobrou surovinu, tak i přes nekonečnou snahu nic dobrého nevyrobí. 

Do kdy bychom měli nakoupené Svatomartinské víno zkonzumovat?

Víno, jakožto takzvaná potravina neboli alkoholická tekutina, ve své podstatě nemá nikde uvedeno a ani nařízeno svoji dobu spotřeby nebo skladovatelnost. Co se týče vína Svatomartinského, jsou určitá nepsaná pravidla. Ideální je vypít toto mladé víno do Nového roku. To ale neznamená, že je pak nepitelné. Lehce ztrácí svojí svěžest a harmonii. Já osobně jsem pil Svatomartinská vína i více jak rok stará a byla famózní. Spíše se jedná o to, jak bylo víno vyrobeno a hlavně skladováno.

Zobrazeno 4251 krát
Naposledy upraveno: po., 13. listopad 2017 14:34
Jana Matějíčková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste