Vytisknout tuto stránku
po., 13. listopad 2017 21:16

Zara neplatí své dělníky

Zara Zara Zdroj: google.com
V obchodním značkovém  obchodě Zara v Istambulu zákazníci objevili oděvy se zprávami, které byly schované ve štítcích. Zprávy napsali textilní dělníci, kteří nedostali výplatu už několik měsíců.
https://www.casopis-sifra.cz/

 

"Vyrobil jsem tohle zboží, které si chcete koupit, ale nebyl jsem za to zaplacen." Takové zprávy se dají najít na štítcích různých oděvů. Podle zpravodajské agentury Associated Press (AP) tyto zprávy do oblečení vložili dodavatelé značky Zara, respektive jejich zaměstnanci.

Konkrétně se jednalo o tureckého výrobce oblečení Bravo Tekstil, který vedle Zary dodává oblečení i pro módní řetězce Mango nebo Next. Podle agentury AP výrobce skončil doslova "přes noc", aniž by za poslední tři měsíce vyplatil mzdy nebo odstupné zaměstnancům.

ZARA v ohrožení                                                                                               

Zaměstnanci chtěli se svými zprávami na štítcích upozornit na svou situaci a současně vyvinout tlak na Zaru. 140 bývalých zaměstnanců také zahájilo petici, ve které požadují vyplacení svých platů. V petici popisují, že na své peníze čekají již přes rok. V červenci 2016 poprvé nedostali svůj plat. Věřitelé v továrně zabavili všechny stroje a cenné předměty, šéfové s jejich výplatami ale utekli.

Ačkoli odpovědná odborová organizace případ se společností Zara a dalšími značkami projednává od srpna 2016, doposud se stalo jen málo. Po ročním vyjednávání módní značky uvedla, že zaplatí zhruba čtvrtinu pohledávky. Jinými slovy "značky uznaly svou zodpovědnost, ale myslely si, že si jako jejich odpad nezasloužíme víc", píše se v petici.

Jak velký by měl být fond na odškodnění a zda textilní dělníci obdrží více než čtvrtinu požadované částky? To se asi nedovíme. Celá akce se „skrytým voláním o pomoc“ ve štítcích musela nejprve proběhnout médii, aby korporace zareagovaly. Snad zaplatí alespoň něco. Uvážíme-li, že se oblečení nevalné kvality prodává v přepočtu za stovky a tisíce korun, ač je jejich výrobní cena zlomková, nedá se předpokládat, že by je to zruinovalo…

Zobrazeno 2386 krát
Naposledy upraveno: út., 21. listopad 2017 10:45
Jana Jindřišková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste