Vytisknout tuto stránku
út., 14. listopad 2017 17:11

Marc Márquez získal na domácí půdě čtvrtý titul v MotoGP

Marc Márquez získal na domácí půdě čtvrtý titul v MotoGP Zdroj: Agence France - Presse
      Valencia - Španělský závodník Marc Marquez potvrdil svůj letošní celkový triumf v nejprestižnějším motocyklovém seriálu světa. Z vítězství se v letošním posledním závodě radoval jeho týmový kolega Dani Pedrosa. 

Ve španělské Valencii se o víkendu na slavném okruhu Ricarda Torma jely poslední závody sezony silničních motocyklů. V královské kubatuře MotoGP se po dvou letech o rozhodovalo o titulu mistra světa až v posledním závodě. O obhajobu titulu z minulého roku usiloval Španěl Marc Márquez, jehož letošním vyzyvatelem byl Ital Andrea Dovizioso. Daleko lepší výchozí pozici pro zisk titulu měl před víkendovým závodem španělský závodník. Ten totiž do Valencie přijel s jednadvacetibodovým náskokem z předchozího průběhu sezony. To znamenalo, že i kdyby Dovizioso v závodě zvítězil, Márquezovi stačilo dojet závod alespoň na jedenáctém místě.

-        Španěl jezdící za stáj Repsol Honda ještě rázněji nakročil k obhajobě titulu už v sobotní kvalifikaci. V té si dojel pro svou letošní osmou pole position, zatímco Italovi se nepodařilo zajet ideální kvalifikační čas a startoval až z deváté pozice na roštu. Start se v neděli povedl oběma. Márquez se od úvodního kola držel na prvním místě a Dovizioso se takřka hned po startu posunul na místo páté. Španělský jezdec si byl dobře vědom, že pro zisk letošního titulu potřeboval závod hlavně dojet. A tak příliš netlačil na pilu a po pár kolech se před něj dostal Francouz Johann Zarco na Yamaze. Dovizioso stále jezdil za svým stájovým kolegou Jorge Lorenzem na pátém místě a to pro jejich tým Ducati nebyla dobrá situace. Stájoví šéfové se tak logicky rozhodli dát Lorenzovi pokyn, aby svého parťáka pustil před sebe, a ten se tak mohl hnát za titulem. Lorenzo ale na týmové pokyny vůbec nedbal a vozil tak Doviziosa stále za sebou. Ten se před něj dostal až pár kol před koncem, když Lorenzo spadl. Márquez si ale stále hlídal druhou pozici a tak se zdálo, že už se v boji o titul už nemůže nic stát.

Marc Márquez se však kolo po tom, co padl Jorge Lorenzo postaral o velké drama. V nájezdu do jedné ze zatáček už totiž téměř pouštěl motorku a řítil se k zemi. Tuto krizovou situaci však senzačně ustál a po krátkém výletu do „kačírku“ se vrátil na trať na pro něm dostačujícím pátém místě. „Být na té motorce kdokoliv jiný, tak to neustojí,“ komentoval situaci bývalý český závodník Lukáš Pešek. O držiteli titulu se rozhodlo čtyři kola před koncem. Andrea Dovizioso totiž, stejně jako několik kol předtím jeho týmový kolega, spadl. Pohřbil tak veškeré zbývající šance na titul a Márquez mohl být v klidu. O vítězství v závodě se rozhodovalo až v posledním kole mezi jeho týmový spolujezdcem Dani Pedrosou a Johannem Zarcem, který tak mohl získat svůj první triumf v MotoGP. V pěkném souboji nakonec zvítězil zkušenější Španěl Pedrosa a připsal si tak své již 31. vítězství v královské kubatuře. Smutný Zarco tak dojel na místě druhém.

-        Marc Márquez má směle nakročeno k tomu, aby se minimálně vyrovnal největší legendě motocyklového sportu. Ani Valentino Rossi totiž ve 24 letech neměl na kontě 4 tituly mistra světa MotoGP.  Tím se nyní může pyšnit pouze a jenom rodák ze španělského města Cervera. 

Zobrazeno 2070 krát
Naposledy upraveno: pá., 17. listopad 2017 17:08
Lukáš Sedlačík

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste