Vytisknout tuto stránku
čt., 16. listopad 2017 20:53

Ženy ze Saúdské Arábie za volantem? Od června ano

Arabská žena Arabská žena Zdroj: photopin.com
Saúdské ženy už od června budou moci jet na nákup, vyzvednout děti ze školy, nebo se jen tak projet autem. Říkáte si, co je na tom divného? Zejména z ekonomických důvodů totiž v Saúdské Arábii konečně zrušili nařízení, které ženám bránilo v řízení. 

V Arábii jde o změnu přelomovou, protože ukazuje, že udržovaná nerovnost mezi muži a ženami je nejenom nespravedlivá, ale hlavně ekonomicky nevýhodná. Navíc si Saúdové polepší reputaci v mezinárodním kontextu, protože právě zákony jako zákaz řízení zemi dlouhodobě poškozují. Podle deníku The New York Times se v zemi udržovaly nesmyslné argumenty, jako že řízení poškozuje ženám vaječníky, či varovaly před promiskuitou a rozpadem tradiční rodiny.

Pouštní království, známé svou ignorancí k základním právům žen, prochází v posledních měsících změnami v postoji k ženám. Ale nejen Saúdská Arábie. Tuniské muslimky se mohou provdat za nemuslima (stejně jako již dříve tamní muži) a více se v muslimském světě mluví i o dětských nevěstách a sexuálním násilí.

O změny v zákonech se snaží mnoho aktivistek. Jedna z nich, Manal al-Sharif, dokonce za projížďku autem ve městě Khobar strávila v roce 2011 devět dní ve vězení. „Někdo musel jít příkladem, někdo musel ukázat, že to jde,“ říká na videu, kde ji natočila kamarádka při řízení.

Nicméně stále zůstává spousta problémů k řešení – od přístupu ke vzdělání či zdravotní péči po postavení před zákonem. Konkrétně v Saúdské Arábii ženy mohou dělat jen málo rozhodnutí bez mužského příbuzného – nejprve otce, posléze manžela, ale často také syna. A to včetně banalit typu založení bankovního účtu.

Zobrazeno 2022 krát
Naposledy upraveno: pá., 17. listopad 2017 17:33
Lýdie Hájovská

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste