Vytisknout tuto stránku
po., 20. listopad 2017 13:46

REPORTÁŽ: Xavier a Mucha předvádí svůj talent od Boha

Z koncertu v S-klubu Z koncertu v S-klubu Zdroj: Gabriela Dřímalková
Listopadovou koncertní sezónu zahajuje, a předvádí svůj talent od Boha, zpěvačka Nikola Muchová alias Mucha spolu s „buránkem" Xavierem Baumaxou v S-klubu 1. listopadu od 21 hodin.

Před vstupem do klubu se hemží několik skupinek lidí, tvoří se fronta a ve vzduchu je cítit Xavierova pažitka. Na koncert přišly různé věkové kategorie, od studentů místní univerzity, přes jejich učitele, až po trochu starší ročníky, jejichž zástupci by mohli být případnými rodiči některých studentů.

Mucha i Xavier zahajují koncert, ale i tour o trochu později, než bylo v plánu. To však většině fanoušků nevadí. První skladbu, a další vybrané, hrají oba interpreti společně. Píseň oslavující mužskou neschopnost, kterou z plných plic překvapivě zpívá převážně pánské publikum. Naopak jejich partnerky a celé dámské publikum se většinou připojí jen k refrénu „to, co mi vadí, to jsi ty!“.

Sálem zní pseudopunková melodie a do toho Mucha pěje „Nikolo, Nikolo, Nikolo, kde jsi včera byla, že je ti tak blbě?“. Xavier baví publikum svými hudebními jazykolamy, prací s hlasivkami, přetvářením hlasu a hodnotnými básněmi.

Je tu i pár jedinců, kteří se na koncert vydali jen jako doprovod přátel nebo partnera a tvorbu Xaviera a Muchy nikdy předtím neslyšeli. Pár jich odchází a nevrací se, asi nemají dostatečně silný žaludek, smysl pro humor, a hlavně velký nadhled nad některými vulgárnějšími texty. Mucha zpívá převážně o různých úchylkách, menšinovém útlaku, genderové nespravedlnosti a pohrdá muži. Xavierův repertoár se příliš neliší, též skládá a zpívá o genderových nedorozumění, lásce i nenávisti ke kvalitnímu folku, kuřivu a moderních drogách.

Pohupování v rytmu, neustávající smích, potlesk, alkohol a bílé lajny dotváří celkovou atmosféru koncertu. Lidé se baví, někteří rozebírají hluboký význam textů a feministky se radují, že s nimi zpěvačka sdílí podobný postoj na mužskou populaci.

Nechybí nejznámější a nejoblíbenější hity obou interpretů. Mucha nadává na Kamila, přiznává, že je nána a vulgarizuje píseň Nafrněná od Barbory Polákové. Xavier zpívá, že jeho máma má o něj strach a z druhé strany plotu o lidech z malých vesniček, kteří konzumují pažitku.

Za tento výkon fanoušci obdarovávají oba umělce nejedním potleskem, a nakonec si vyaplausují přídavek. Noc je ještě mladá, a i když se většina lidí vydala do nedalekých barů a hospod ve městě nebo ke svým domovům, S-klub ještě nezavírá a na baru se rozjíždí párty. 

Zobrazeno 2019 krát
Naposledy upraveno: pá., 24. listopad 2017 21:48
Gabriela Dřímalková

Studentka žurnalistiky, grafička, nadšená fotografka s foťákem a poznámkami neustále po ruce. Velká milovnice psů, dobrého jídla, vaření, hudby, cestování, přírody, knih, ironie, přátel a rodiny. Prostě holka pro každou „špatnost“.

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste