Vytisknout tuto stránku
st., 22. listopad 2017 21:26

Policie znovu žádá vydání Babiše a Faltýnka. "Dalo se to čekat", reagoval lídr hnutí ANO.

Andrej Babiš obvinění odmítá Andrej Babiš obvinění odmítá Zdroj: Martin Divíšek/Deník
Praha - Policie požádala Poslaneckou sněmovnu o opětovné vydání šéfa hnutí ANO, Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí, Jaroslava Faltýnka. Policejní orgán je hodlá stíhat kvůli dotacím na farmu Čapí hnízdo. Podle Babiše jde o politickou kauzu. Podle ankety by pro vydání hlasovalo 91 poslanců. 

Policie v úterý zaslala do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky žádost o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy a předsedy poslaneckého klubu hnutí, Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Potvrdila to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Jedná se o stejnou žádost, jakou policie zaslala Sněmovně v srpnu, po které poslanci Babiše i Faltýnka vydali. Po říjnových volbách ale oba získali opět poslanecký mandát, což stíhání přerušilo. O opětovném vydání bude znovu hlasovat Poslanecká sněmovna, nyní však v novém složení.

Babiš viní korupční systém

Podle Babiše a Faltýnka se jedná o lživou politickou kauzu. Jsem překvapen tou rychlostí a urputností. Každopádně ta rychlost, s jakou po mně jdou, opět jenom dokazuje, jak ohromný strach má korupční systém," sdělil pro server iROZHLAS.cz šéf ANO. Žádost nicméně nemá kdo převzít, vzhledem k tomu, že ještě není sestaven mandátový a imunitní výbor. Jasné je jen křeslo předsedy Sněmovny, které po středečním hlasování obsadí Radek Vondráček (ANO).

Pro vydání by hlasovalo 91 poslanců

V nezávislé anketě, prostřednictvím které iROZHLAS.cz oslovil všech 200 poslanců, by hlasovalo 91 pro vydání, 10 proti, 55 není rozhodnuto a 44 na otázku neodpovědělo. V zářijovém hlasování o vydání k trestnímu stíhání hlasovala většina poslanců pro". Pro vydání Andreje Babiše 123 ze 134 přítomných, pro vydání Jaroslava Faltýnka 120 ze 134 poslanců. 

Obviněných je jedenáct

Kromě Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka je obviněna také Babišova současná manželka Monika Babišová, děti Adriana a Andrej a švagr Martin Herodes. Dále pak členové představenstva společnosti ZZN Pelhřimov Zděněk Kubiska a Jan Platil, a tehdejší členové představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová, Josef Nenadál a Luděk Kalivoda. 

Zobrazeno 2217 krát
Naposledy upraveno: čt., 23. listopad 2017 20:26
Michal Bajnok

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste