Vytisknout tuto stránku
út., 5. prosinec 2017 13:09

Divadlem na Šantovce zazní scénické čtení

Lukáš Hejlík na scéně Divadla na Šantovce Lukáš Hejlík na scéně Divadla na Šantovce Zdroj: Andrea Simperová (listovani.cz)
Olomouc - Druhý prosincový týden, konkrétně v pondělí, zavítá do Divadla na Šantovce LiStOVáNí, v jehož rámci divadlo přivítá také Lukáše Hejlíka a další herce, kteří se pokusí zábavnou a nevšední formou prezentovat vybranou knížku. 

Projekt LiStOVáNí je cyklus scénického čtení. Každý měsíc se snaží divákům představit aktuální knížku, způsobem, který by měl být atraktivní i pro nepravidelné čtenáře. Jeden z důvodů proč projekt vznikl byl, aby se knížky dostaly více do podvědomí mladých čtenářů.

Jedním z jeho zakladatelů je i Lukáš Hejlík, který je známý nejen jako herec, ale také jako autor jiného originálního projektu - Gastromapa Lukáše Hejlíka. Projekt také podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Jedno divadelní vystoupení na vybranou knížku trvá zhruba hodinu. Herci se za tu dobu snaží přednášet nejen děj, ale také zdůraznit jazyk autora a nastínit atmosféru. Při scénickém čtení používají aktéři rekvizity, kostýmy a hudbu. Divák se od začátku do konce nemá šanci nudit. Projekt působí především v pěti městech: Praha, Brno, Havlíčkův Brod, České Budějovice a Bratislava. Herci s představeními avšak cestují po dalších osmdesáti městech a ročně přehrají kolem tří set divadelních vystoupení. 

 

Zobrazeno 2249 krát
Naposledy upraveno: út., 12. prosinec 2017 17:28
Gabriela Sýkorová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste