Vytisknout tuto stránku
st., 6. prosinec 2017 21:05

Gucci čelí obvinění z daňového úniku

Módní značka čelí obvinění z podvodu na daních Módní značka čelí obvinění z podvodu na daních Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Gucci#/media/File:GUCCI,_photography_by_david_adam_kess,_madrid_2016.jpg
Milán – Italské noviny La Stampa informovaly v sobotu, že policIe strávila tři dny prohledáváním kanceláří italského módního domu Gucci, který čelí podezření z úniku na daních. Značka údajně ukládala peníze vydělané v Itálii do Švýcarska. Tímto způsobem mohla ušetřit víc jak miliardu eur na daních.

Italská daňová policie prohledávala nejenom milánskou základnu, ale také kanceláře ve Florencii a domy přibližně 250 zaměstnanců. „Firma má velmi komplexní strukturu, ve které se ochranná známka, poplatky a spousta dalších nákladů platí v zahraničí,“ řekl Angelo Cremonese, profesor ekonomie a financí na Univerzitě LUISS v Římě. Samotná společnost se vyjádřila s tím, že „poskytuje plnou kooperaci a je si jistá korektností a transparentností všech svých operací.“

Gucci, jejíž prodej za poslední čtvrtletí vzrostl o 49,4 % je tak další italskou značkou, která tomuto obvinění čelí. V roce 2014 byl z podvodu obviněný i módní dům Prada. Podle policie odváděl část peněz do Lucemburska a měl dlužit 470 milionů eur. Generální ředitelka Miuccia Prada společně s jejím manželem a co-generálním ředitelem Patrizio Bertelli později zaplatili 420 milionů eur v mimosoudním vyjednání. Podobně na tom byla i značka Dolce a Gabbana, která byla pod investigací již od roku 2008 a údajně měla stát okrást na daních o miliardu eur. Domenico Dolce a Stefano Gabbana byli dvakrát shledání vinnými a hrozilo jim vězení ve výši dvaceti měsíců. V roce 2016 byli ovšem u Nejvyššího soudu shledáni nevinnými a případ se uzavřel.

Značka v současné době prožívá pod vedením nového kreativního ředitele Alessandra Michela renesanci. V letošním roce ji časopis Forbes zařadil mezi jednu z nejhodnotnějších značek na světě. Pokud se podezření ukážou jako pravdivá, stane se Gucci největším podvodníkem na daních v italské módní historii.                                                                                                                                                                                                                        

Zobrazeno 1723 krát
Naposledy upraveno: út., 12. prosinec 2017 18:00
Sabina Eisenreichová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste