Vytisknout tuto stránku
čt., 7. prosinec 2017 12:05

Státy Rakouska-Uherska filmově uctili svou nejvýznamnější panovnici

Marie-Luise Stockinger a Vojtěch Kotek jako Marie Terezie a František Štěpán Lotrinský Marie-Luise Stockinger a Vojtěch Kotek jako Marie Terezie a František Štěpán Lotrinský Zdroj: ftp://www.ceskatelevize.cz/Fotoservis/VANOCE_2017/MARIA%20THERESIA_CUDLIN_20170502-DSC_9002_.jpg
Praha - Marie Terezie. Žena mnoha tváří - tvrdá panovnice s „osvícenou“ myslí i milující matka a manželka. Jedna z nejvýznamnějších vládkyní Evropy, která si musela vydobýt své postavení a respekt ve světě mužů. Člověk, jehož rozhodnutí a myšlenky nás ovlivňují ještě dnes. Tři sta let po narození této významné osobnosti se opět „spojilo“ Rakousko-Uhersko, aby na její počest vytvořilo dosud nejrozsáhlejší koprodukci, které se Česká televize kdy účastnila. Nyní film Marie Terezie míří na obrazovky ČT. Televizní premiéra první části dvojdílného snímku je naplánovaná na Nový rok, na druhý díl se pak mohou diváci těšit hned 2. ledna.

„Není to poprvé, co Česká televize vstoupila do koprodukce s významnými evropskými vysílateli. Jedná se však o první takto rozsáhlou koprodukci. Námět i scénář vzešel od České televize a snímek vznikl pod naším producentským vedením. Partneři z rakouské televize byli nejdříve překvapení, když jsme je oslovili s nabídkou spolupráce, možná i troufalostí, že zrovna my přicházíme s projektem o 'jejich císařovně'. Ale kvalita látky je natolik přesvědčila, že byli od začátku projektu nakloněni. A připojily se k nim i televize Maďarska a Slovenska,“ řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Kromě České televize se do projektu zapojila i rakouská televize ORF, slovenská RTVS a maďarská MTVA.

O rozsáhlosti koprodukce a významnosti snímku vypovídá i výběr režiséra. Robert Dornhelm je uznávaným hollywoodským režisérem, držitelem prestižních cen Emmy. V hlavních rolích Marie Terezie a jejího manžela Františka Štěpána Lotrinského se objeví rakouská herečka Marie-Luise Stockinger a český herec Vojtěch Kotek (Snowboarďáci, Rafťáci), pro kterého jde o významnou příležitost a výraznou změnu žánru. „František Štěpán byl živelný člověk a miloval život. Kvůli tomu, že byl upozaděný, si našel pro své ego jiné prostředí a začal se věnovat byznysu. Stal se jedním z nejbohatších lidí své doby a zaopatřil celou Habsburskou dynastii až do jejího konce,“ charakterizoval svou postavu sám Kotek.

Snímek má několik dějových linek. Věnuje se nejen politickému působení Marie Terezie (viz např. válka o dědictví rakouské), ale také dětské lásce a pozdějšímu manželství s Františkem Štěpánem. Nejedná se však o životopis. „Pokusil jsem se ignorovat historickou přesnost. Pokud se jedná o drama, mohou se skutečnosti trochu upravovat,“ zdůvodňuje svůj přístup režisér Robert Dornhelm a dodává, že historie by se měla předávat pouze ústně, vše ostatní je totiž jen něčí úhel pohledu.

Zobrazeno 2518 krát
Naposledy upraveno: út., 12. prosinec 2017 18:27
Nikola Karkošová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste