Vytisknout tuto stránku
čt., 7. prosinec 2017 18:21

Anděl Páně a Nejlepší přítel provedou Vánocemi na České televizi

Scéna z filmu Anděl Páně 2 Scéna z filmu Anděl Páně 2 Zdroj: ftp://www.ceskatelevize.cz/Fotoservis/VANOCE_2017/Andel%20Pane%20II_AP2_skupina6_hires_foto%20Pavla%20Cerna.jpg
Praha – Letošní Vánoce na České televizi se ponesou ve znamení premiérových filmů, dokumentů, koncertů, zábavy, ale zejména pohádek. Jak už to tak bývá, těšit se můžeme na mnoho repríz dříve uvedených děl, ale chybět nebudou ani nové počiny. Na Štědrý den nás čeká televizní premiéra loňského nejnavštěvovanějšího filmu Anděl Páně 2 režiséra Jiřího Stracha. Skutečnou novinkou pak bude pohádka Karla Janáka Nejlepší přítel, v hlavních rolích se Zdeňkem Piškulou a Kristínou Svarinskou. Na Štěpána překvapivě nebude uvedená třetí nová pohádka, jak bývá zvykem, nýbrž klasika v podobě Tří oříšků pro Popelku.

„Těžko hledat zemi, kde by měly hrané, filmovým způsobem vyprávěné pohádky tak silnou tradici, jako u nás. Divákům jich i letos nabídneme několik desítek,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák. „Kromě pohádek a filmových premiér v naší nabídce nechybí celá řada dokumentů, náboženských pořadů a koncertů. Vánoce jsou svátky rituálů a snad si ten svůj vánoční televizní rituál užije opravdu každý náš divák," dodává k programu Dvořák.

Za hlavního tahouna vánočního programu České televize lze jistě označit Anděla Páně 2, který získal šest nominací na Českého lva a do kina na něj přišlo více jak milion diváků. Pohádka si navíc odnesla hlavní cenu z Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Vilniusu a jak diváky, tak kritiky je i přes případné připomínky považovaná za nadprůměr mezi současnou pohádkovou tvorbou. V hlavních rolích se opět představili Ivan Trojan a Jiří Dvořák, jakožto čert a anděl, kteří se znovu vydávají na pozemskou pouť, tentokrát za ztraceným jablkem poznání. „Natáčením dvojky jsme se tak trochu postavili na start závodu sami se sebou,“ říká režisér Strach a dodává, že určující byla fungující chemie mezi hlavními představiteli. Ti své postavy popisují jako stále stejné. „Jsou to bytosti nadpřirozené, takže nestárnou,“ říká Jiří Dvořák.

Nová pohádka Karla Janáka Nejlepší přítel opět přichází s čertovskou tematikou. „Česká pohádka je svébytný žánr, který má dlouhou tradici. Scénář té naší, o jednom z podřadnějších čertů, kterého vyslali na svět, aby opravil díru do pekla, napsala Lucie Konášová. Je to úplně originální příběh. Myslím, že se jí ho povedlo napsat tak, že má parametry klasiky, která by se mohla začlenit mezi pohádkové velikány,“ uvedl směle Karel Janák na adresu svého díla. Můžeme se tedy jen těšit, že se jeho slova vyplní.

Vánoční svátky zakončí tradiční Tři oříšky pro Popelku, které Česká televize již před třemi lety digitálně vyčistila a převedla do vysokého rozlišení.

Zobrazeno 2324 krát
Naposledy upraveno: út., 12. prosinec 2017 18:42
Nikola Karkošová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste