Vytisknout tuto stránku
čt., 7. prosinec 2017 22:11

Čeští policisté na hlídce v Makedonii

Čeští policisté na hlídce v Makedonii Zdroj: Policie ČR
Makedonie - Na zahraniční misi do Makedonie odjelo během listopadu čtyřicet českých policistů. Mají zde pomáhat v boji proti trestné činnosti, ale hlavně proti nelegální migraci. Vrátí se až v září příštího roku, kdy je vystřídá nový kontingent. Tato policejní spolupráce mezi Českou republikou a Makedonií trvá už několik let..

„Tyto zahraniční mise jsou pro naše policisty velmi přínosné. Získávají zkušenosti ze zahraničí. Slouží ve smíšených hlídkách nejčastěji s rakouskými policisty a právě pohled na policejní službu a vzájemná výměna informací je pro nás velice cenná," řekl novinářům náměstek policejního prezidenta Petr Petřík. Zahraniční mise naších policistů do Makedonie začali v roce 2015 a čtrnáctý kontingent, který bude sloužit až do 11. září, je už dvanáctou výpravou.

Náplní jejich práce je především preventivní činnost, která spočívá v kontrolách osob, vozidel a dohledu nad veřejným pořádkem hlavně u řecko-makedonských hranic. Poslední velký kousek se našim policistům povedl ke konci října. Při večerních kontrolách dvě hlídky narazily na nákladní vozidlo s bulharskou registrační značkou. Po důkladné kontrole nákladního prostoru objevily falešnou stěnu, ve které se ukrývalo třináct osob z Iráku, jež chtěly nelegálně překročit státní hranice a dostat se do západní Evropy.

Navštívit policisty v cizině se nedávno vydala i delegace ministra vnitra v čele s prvním náměstkem policejního prezidenta Martinem Vondráškem. Ten se také sešel se svým makedonským protějškem. „Z makedonské strany zaznělo poděkování za to, že Česká republika již několik let naplňuje dohodu o policejní spolupráci. Zmínili také, že čeští policisté jsou v jejich zemi díky aktivnímu a profesionálnímu přístupu velmi váženými partnery. Z české strany pak zazněl požadavek na zefektivnění spolupráce s tím, aby do společných hlídek přibylo více makedonských policistů, než tomu bylo v uplynulém roce. Makedonská strana tento problém zaznamenala a již učinila první kroky ke zlepšení situace,“ informovala Iveta Skupien, tisková mluvčí Policejního prezidenta ČR.

Účelem této cesty bylo společně s makedonskou stranou zhodnotit dosavadní spolupráci a na základě získaných zkušeností jí zefektivnit. Zároveň jsme se chtěli osobně přesvědčit, v jakých podmínkách čeští policisté pracují, kde tráví svůj volný čas a co by případně mohlo jejich službu zkvalitnit, řekl náměstek Vondrášek. Delegace se také vydala navštívit hraniční přechod Bogorodica, přijímací centrum pro uprchlíky, ale hlavně již zmíněnou čtyřicítku policistů, ze kterých většina je v Makedonii poprvé.

Na zahraniční mise tímto směrem začali čeští policisté vyjíždět, když naplno vypukla migrační krize v roce 2015 a nepůsobí jen v Makedonii, ale i v dalších zemích na takzvané balkánské cestě, po níž především předloni přicházely stovky tisíc migrantů z Turecka a států západního Balkánu do střední Evropy. Čeští policisté působili také v Maďarsku, Slovinsku, Řecku i Srbsku.

Zobrazeno 2692 krát
Naposledy upraveno: út., 12. prosinec 2017 19:14
Vojtěch Záhora

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste