Vytisknout tuto stránku
pá., 8. prosinec 2017 09:24

Bezdomovec pomohl řidičce. Ta mu děkuje sbírkou, která trhá rekordy

Bezdomovec pomohl řidičce. Ta mu děkuje sbírkou, která trhá rekordy Zdroj: pixabay.com
Severní Karolína - Když jela sedmadvacetiletá Kate McClure svým autem za kamarádkou, náhle jí došel benzín. Bezradné ženy si všiml bezdomovec Johnny Bobbit. „Řekl mi, ať nastoupím zpět do auta a zamknu dveře. Za pár minut se vrátil s barelem benzínu. Utratil za něj svých posledních dvacet dolarů, abych se dostala bezpečně zpátky domů,“ uvedla později Kate z Filadelfie, které také v tu chvíli došlo, že mu to nemá jak vrátit. Bobbit si od ní nevzal ani cent. Po čase se mu ale za jeho laskavý čin rozhodla odvděčit a dát mu šanci na lepší a bezpečný život. Uspořádala pro něj před dvěma týdny crowdfundingovou kampaň, a ta v posledních dnech láme rekordy. Několikanásobně už totiž překročila stanovenou částku. Dosud poslali lidé Johnnymu bezmála osm milionů korun.

Hned po tom, co čtyřiatřicetiletý Johnny Kate pomohl, se mu odvděčila alespoň teplým oblečením a rukavicemi s čepicí. Někdy, když jela kolem, pro něj nakoupila jídlo nebo mu dala drobné. „Přála bych si, abych pro tohoto nezištného muže mohla udělat víc. Pro muže, který se jen tak za mnou vydal, aby mi pomohl. Je to skvělý člověk a pokaždé, když se s ním vidím, mám čím dál větší potřebu mu nějak pomoct,“ popsala.

Podle Kate vždy, když se za Johnnym zastaví a přiveze mu něco k snědku nebo oblečení, projevuje vděk a současně jí sám nabízí část i z mála, co má. A proto se pro něj nedávno rozhodla uspořádat veřejnou sbírku na crowdfundingovém portálu GoFundMe. „Prosím, pomozme tomuto muži najít domov. Ve Filadelfii začíná být opravdu chladno a nedokážu si představit, jaké to bude venku v zimě. I malá částka pomůže,“ uzavřela svůj příspěvek na stránce sbírky.

Johnny pochází z Relaigh v Severní Karolíně a sloužil u námořnictva jako muniční technik, pracoval také jako hasič nebo záchranář. Posledních osmnáct měsíců ale po rozluce s rodinou žije na ulici. „Má velký zájem o práci a já věřím, že s místem, kde se bude moct každý večer umýt a odpočinout si, se může vrátit do normálu,“ uvedla Kate. Johnny by podle Kate rád pracoval pro společnost Amazon. Ta se mu už také na základě jeho zveřejněného příběhu ozvala a nabídla mu práci.

Jako cílovou částku stanovila Kate deset tisíc dolarů. Když byla kampaň v začátcích a podařilo se vybrat něco přes sedm set dolarů, byl sám Johnny z výsledku překvapený a nadšený. Jeho reakci zachycuje video zveřejněné na Twitteru. To ale ještě netušil, že jeho příběh veřejnost osloví tak, že za dva týdny částka tuto hranici několikanásobně překročí. Aktuálně se pohybuje kolem osmi milionů korun. „Je to šílené,“ řekla Kate nadšeně pro deník New York Post. „Změnilo to můj pohled na lidi," dodala.

Zobrazeno 1782 krát
Naposledy upraveno: po., 18. prosinec 2017 11:05
Lýdie Hájovská

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste