Vytisknout tuto stránku
pá., 8. prosinec 2017 11:55

Cristiano Ronaldo získal popáté Zlatý míč

Cristiano Ronaldo během zápasu Ligy mistrů Cristiano Ronaldo během zápasu Ligy mistrů Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RealM-Shahter15_(2).jpg
Paříž - Portugalec Cristiano Ronaldo, který v loňském roce dokázal dotáhnout jako kapitán reprezentaci své země až k vítězství na Euru ve Francii, obhájil loňské vítězství v anketě France Football Zlatý míč. Hvězdný útočník Realu Madrid v hlasování porazil Argentince Lionela Messiho, na kterého se dotáhl v počtu vítězství v této anketě. Třetí místo v anketě obsadil Brazilec Neymar z Paris St. Germain. Od roku 2008 tuto anketu nevyhrál nikdo jiný něž Messi, nebo Ronaldo. Portugalský rodák získal hlasy od 173 novinářů a navázal tak na triumfy ze Zlatého míče 2008, 2016 a ze Zlatého míče FIFA 2013 a 2014.

Dvaatřicetiletý Ronaldo se v loňské sézoně stal s dvacetipěti přesnými zásahy nejlepším střelcem Realu Madrid ve španělské nejvyšší soutěží a velkou měrou tak pomohl k zisku mistrovského titulu po dlouhých pěti letech. Portugalec rovněž zářil také v Lize mistrů, kde se stal nejlepším střelcem minulého ročníku a pomohl klubu z hlavního města Španělska obhájit celkové vítězství, což se předtím žádnému týmu nepovedlo. Rodák z ostrova Madeira už v říjnu popáté vyhrál anketu FIFA ''The Best'' pro nejlepšího hráče světa za minulý ročník.

Ve středu Ronaldo překonal další rekord, když jako první hráč skóroval v každém z šesti utkání základních skupin a celkově v letošním ročníku nejprestižnější klubové soutěže světa vstřelil děvet gólů. V letošním ročníku španělské ligy, ale nemá takto oslnivou formu jako v Lize mistrů, když po čtrnácti zápasech vstřelil jen dva góly. Tabulce střelců vládne Lionel Messi s 13 přesnými zásahy.

Samozřejmě jsem šťastný, je to velký moment v mé kariéře. Každý rok doufám, že vyhraju Zlatý míč. Trofeje, které jsme v minulé sezoně získali, pomohly k tomuto ocenění. Děkuji všem spoluhráčům z Realu Madrid i ostatním lidem, kteří při mně po celou dobu stáli,'' uvedl k vítězství v anketě Ronaldo.

Tradiční anketu v letech 2010 - 2015 pořádaly Mezinárodní fotbalová federace FIFA společně s magazínem France Football. Tato spolupráce ale skončila a od minulého roku vítěze vyhlašuje pouze francouzský magazín jako tomu bylo v období 1956 - 2009. Jako první ji vyhrál Stanley Matthews z Anglie. Anketa má v historii i dva české vítěze Josefa Masopusta (1962) a Pavla Nedvěda (2003).

Zobrazeno 2858 krát
Naposledy upraveno: út., 12. prosinec 2017 19:41
Adam Talla

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste