Vytisknout tuto stránku
pá., 8. prosinec 2017 19:57

První jednání o Brexitu jsou u konce

Britská premiérka Theresa May Britská premiérka Theresa May Zdroj: https://www.flickr.com/photos/policyexchange/10725847516
Londýn - Po dlouhých měsících plných dohadů se konečně rýsuje první dohoda mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Právě včas, pokud mají dohody skončit do března roku 2019, který britská premiérka Tereza Mayová stanovila, jako rok kdy Británie opustí EU natrvalo. Klíčové body dohody jsou především hranice mezi Irskem a Severním Irskem, takzvaný „rozvodový poplatek“ a v neposlední řadě také budoucnost občanů Evropské unie v Británii a britských občanů v Evropské unii.

Budoucnost hranic mezi Irskem a Severním Irskem byla od začátku velmi problematická. Zavedení tvrdé kontroly by spoustě lidem zkomplikovalo život. Vláda Spojeného království a EU by tomuto chtěli předejít a chtějí zachovat volný tok zboží bez kontrol na hranicích. Jak přesně se ale situace nakonec vyvine stále není stanovené, jelikož je třeba vyřešit, jak vše provést, aniž by se Severní Irsko oddělilo od zbytku Velké Británie.

Ani ohledně finančního vypořádání nejsou jednání u konce. V dokumentu není žádná konkrétní hodnota, avšak mělo by se pohybovat mezi 35 miliardami a 39 miliardami liber, včetně rozpočtových příspěvků během dvouletého přechodného" období po březnu 2019.

Občané EU, kteří jsou v současné době ve Spojeném království budou moci pokračovat v životě a práci tam. Ti, kteří v zemi již nemají trvalé bydliště, by je mohli získat po Brexitu. Svoboda pohybu by mohla pokračovat ještě dva roky po březnu 2019, ačkoli Spojené království říká, že noví příchozí se budou muset zaregistrovat. Plán je takový, aby občané Spojeného království, kteří žijí v zemích EU, získali stejná práva, ovšem s tím, že by o ně přišli, pokud by se přestěhovali do jiné země EU.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že dohoda je rozhodně průlomovým krokem a je přesvědčený, že lídři EU ji schválí." Očekává se, že se stane jedním z hlavních bodů debaty na summitu Evropské rady příští čtvrtek. Pokud dohoda získá potřebnou podporu, budou moci začít rozhovory o budoucí obchodní spolupráci po Brexitu.

Zobrazeno 1889 krát
Naposledy upraveno: po., 11. prosinec 2017 10:11
Anna Himmelová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste