Vytisknout tuto stránku
so., 9. prosinec 2017 12:31

Zámky na Krnovsku v období adventu ožívají

kaple zámku Hošťálkovy kaple zámku Hošťálkovy Zdroj: www.zamekhostalkovy.cz
Krnovsko – Nastává období vánočních svátků, a řada zámků v okolí Krnova si opět pro své návštěvníky připavila bohatý a různorodý program. Historické objekty se tak snaží mimojiné rozšířit řady svých zájemců. Ještě před půl stoletím totiž mnohé budovy sloužily mnohem méně vznešeným účelům a dodnes to jde na řadě z nich znát.

První prosincový víkend se na Linhartovském zámku odehrál tradiční vánoční jarmark. Letos se ho zúčastnil rekordní počet prodejců a hostů, kterých během jediného dne trvání akce bylo přes dva tisíce. Za zvýšený zájem o letošní ročník nejspíš vděčí zámek i tomu, že byly vypravené celkem tři autobusy, díky kterým se návštěvníci z okolních obcí měli možnost dostat na trhy zcela zdarma. Kromě prodejních stánků s různorodým potravinářským i nepotravinářským zbožím v rámci akce proběhlo na zámku také několik hudebních vystoupení. V podobném duchu se nesl program na zámku ve Slezských Rudolticích, kde se navíc v zámecké kapli odehrál adventní koncert trojice umělců ze Slezského divadla v Opavě. Oba tyto zámky sloužily až do konce osmdesátých let minulého století jako sklady ministerstva zdravotnictví.

Změna nastane na zámku v Hošťálkovech. Majitelé pro letošní rok upustili od prohlídky zámku a ve spolupráci s obcí a Krnovským kinem Mír 70 se rozhodli uspořádat v rodinném salónku na zámku promítání filmu, který si navíc diváci měli možnost sami vybrat v rámci hlasování na facebookových stránkách obce. Nakonec vyhrála vánoční klasika režiséra Hynka Bočana „S čerty nejsou žerty.“ Promítání proběhne již tuto sobotu od sedmnácti hodin. Tento zámek se veřejnosti poprvé otevřel teprve předloni, jelikož od konce druhé světové války až do roku 2005 sloužil jako Ústav pro mentálně postižené ženy. I přes řadu nepodařených stavebních zásahů, které proběhly v průběhu minulého století, si zámek dochoval svou původní podobu a díky tomu má v rámci prohlídek svým návštěvníkům co nabídnout.

Zobrazeno 2101 krát
Naposledy upraveno: út., 12. prosinec 2017 16:21
Jan Válek

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste