Vytisknout tuto stránku
so., 9. prosinec 2017 21:51

Irák ohlásil porážku Islámského státu

Irácký premiér Hajdár Abádí Irácký premiér Hajdár Abádí Zdroj: Reuters
Irák - Irácký premiér Hajdár Abádí ohlásil porážku teroristické organizace Islámský stát na území Iráku. Armádě s jejich spojenci se podařilo teroristy porazit na západě země, kam utíkali. Celý Irák jsem osvobodili, oznámila armáda. Boje trvali přes tři roky. 

 „Naše jednotky mají pod kontrolou celou hranici se Sýrií. Ohlašuji konec války proti Islámskému státu" řekl Abádí. Armáda pak ve svém prohlášení informaci potvrdila a dodala že je celý Irák svobodný. Irská armáda už v polovině listopadu převzala kontrolu nad městem Ráva, které se označovalo jako poslední útočiště teroristické skupiny IS v Iráku. Abádí už předtím tvrdil, že Islámský stát lze považovat za poražený, ale že oznámí konečnou porážku až skončí veškeré boje v pohraničí. 

IS začal obsazovat města v Iráku a sousední Sýrii v roce 2014. V září téhož roku slíbil tehdejší americký prezident Barack Obama, že Islámský stát na území Iráku porazí. IS obsadil zhruba polovinu území Iráku. Od roku 2015 začala armáda osvobozovat města severně od Bagdádu a v bojích jim pomáhaly i kurdské jednotky. Boj proti IS stále pokračuje v Sýrii.

Zobrazeno 2223 krát
Naposledy upraveno: po., 11. prosinec 2017 11:17
Jan Frehar

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste