Vytisknout tuto stránku
ne., 10. prosinec 2017 23:41

Zeman se zúčastnil konference SPD

Prezident České republiky Miloš Zeman Prezident České republiky Miloš Zeman Zdroj: Zdroj: facebook Miloše Zemana - prezident České republiky
Praha – Miloš Zeman se zúčastnil celostátního sjezdu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), který se konal v sobotu 9. prosince a vysloužil si tím kritiku od některých poslanců. Zeman na konferenci vystoupil se svým proslovem, kde hnutí především chválil. SPD rozhodovalo, koho podpoří v prezidentské volbě.

Kritické výroky na Zemanovu účast pronesl například jeho protikandidát Mirek Topolánek. „Respektuji výsledek ve volbách, ale nemůže se mi líbit, jak se ta strana chová k novinářům, homosexuálům, Židům, Romům a schvaluje výhrůžky dětem," shrnul Topolánek ve videoposelství, které poskytl ČTK.

Dalším, kdo se k Zemanově činu vyjádřil, byl předseda Top 09, Jiří Pospíšil. Na twitter napsal, že „Miloš Zeman býval státníkem, který přivedl ČR do NATO a podporoval EU. Dnes z něj zůstal politik plný zloby, hrající na nejnižší lidské pudy – strach, závist, nenávist. Vystupuje s Konvičkou, hledá podporu u voličů extrémistických stran. Věřím, že v lednu bude zvolen jiný prezident.“ Ostrá slova použil na adresu Zemana i Jiří Dientsbier (ČSSD), který mu vyčetl, že už je „po uši v té nejhorší špíně,“ když se účastní sjezdu strany extremistů.

Zeman ve svém proslovu Okamurovo SPD chválil, ale i kritizoval. Snažil se najít body programu, ve kterých se shodují a ve kterých se naopak rozcházejí. Prezident zopakoval, že na rozdíl od SPD nesouhlasí s výstupem z Evropské unie. Dodal k tomu ale, že chce udělat vše pro to, aby hnutí mohlo vyjádřit svůj názor a uskutečnit v případě získání 250 tisíc podpisů celostátní referendum. Výrazná kritika na Okamuru padla za to, že sice chce bojovat proti migraci, ale nechce vyslat české vojáky na zahraniční mise, kde by bojovali proti teroristickým skupinám.

Prezident, jakožto dlouholetý zastánce Izraele v izraelsko-palestinském konfliktu, velice ocenil přístup Okamury. Ten se po prohlášení Donalda Trumpa přidal k názoru, že by měla být americká ambasáda přesunuta z Tel Avivu do Jeruzaléma. „Zbabělá Evropská unie dělá vše pro to, aby propalestinské teroristické hnutí mělo převahu nad hnutím proizraelským, které zastávám já,“ uvedl Zeman a připomněl, že už před lety doporučoval přesunutí české ambasády do Jeruzaléma.

Další programové shody našel například v otázce inkluze, na niž prezident zastává velmi kritický názor. Vyzval také Okamuru ke snaze obhájit přímou volbu starostů a hejtmanů.

Zobrazeno 4081 krát
Naposledy upraveno: po., 11. prosinec 2017 11:24
Anna Halamová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste