Vytisknout tuto stránku
po., 11. prosinec 2017 20:01

České házenkářky poprvé v historii postoupily do čtvrtfinále mistrovství světa

Iveta Luzumová Iveta Luzumová Zdroj: reprezentace.chf.cz
Německo - Ženské házenkářské reprezentaci se povedl největší úspěch historie. Po skvělém bojovném výkonu porazily naše reprezentantky v osmifinále favorizované Rumunky a dostaly se tak mezi nejlepších 8 týmů světa. 

Do osmifinálového utkání postoupily české házenkářky ze čtvrtého místa základní skupiny B a čelit tak musely vítězkám skupiny A. Těmi se staly reprezentantky Rumunska, které mají svůj tým postavený okolo Cristiny Neagu, několikanásobné nejlepší hráčky světa. Proti Češkám stála před zápasem nepříjemná statistika. Rumunky naše reprezentantky nikdy předtím neporazily.

Celé utkání bylo velice vyrovnané. Přesto ale byly ve vedení valnou část utkání Rumunky. Na jejich straně od samého začátku úřadovala obávaná Cristina Neagu, která se postarala o vstřelení většiny gólů českých soupeřek. Hlavně díky ní vyhrály rumunské házenkářky první poločas 17:14. Za český tým se nejvíce z pole prosazovala Markéta Jeřábková, které statně sekundovala hlavně proměněnými trestnými hody Iveta Luzumová. Jejich konstantní výkon, ale také branky ostatních hráček, vyústily patnáct minut před koncem poprvé od začátku utkání k vyrovnanému skóre. Toho se ale Češky moc nenabažily a o dvě minuty později prohrávaly o tři góly. Ani za tohoto stavu se však nevzdaly, zabojovaly a opět dokázaly vyrovnat. Minutu a půl před koncem se potom dostaly poprvé v celém zápase do vedení a obrovské překvapení bylo blízko. Naše reprezentantky skvěle bránily, ale chyby se nevyvarovaly a deset sekund před koncem nabídly Rumunkám trestný hod. Ten s přehledem proměnila Cristina Neagu a český kouč si vyžádal timeout. Při něm si Češky domluvily rychlý útok, který měla z křídla zakončovat Michaela Hrbková. Tento plán do puntíku vyšel a naše hráčky tak jedinou sekundu před koncem vsítily rozdílovou branku. „Já tomu asi doteď nevěřím. Holky se na mě v tom posledním útoku spolehly a já jim to nemohla udělat, nedát gól a poslat tak zápas do prodloužení,“ vyjádřila se po zápase střelkyně rozhodujícího gólu Michaela Hrbková.

České reprezentantky zvítězily 28:27 a poprvé v historii samostatné České republiky si zahrají ve čtvrtfinále mistrovství světa.  Tam na ně budou čekat vítězky zápasu Nizozemsko – Japonsko. 

Zobrazeno 2291 krát
Naposledy upraveno: út., 12. prosinec 2017 17:48
Lukáš Sedlačík

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste