Vytisknout tuto stránku
ne., 28. leden 2018 09:29

Classic Prague Awards podruhé ocenil přední české umělce

Smetanova síň v Obecním domě Smetanova síň v Obecním domě Zdroj: web classicpraha.cz
Praha – Dvacátý lednový podvečer patřil v Obecním domě předávání cen Classic Prague Awards. Již podruhé se na scéně klasické hudby předávaly ceny, které do té doby neměly na v Česku zastoupení.

Ceny se udělují na základě podání nominačních formulářů, které podávají adepti na ocenění na vlastní náklady. Porotu tvoří pět osobností, které se dlouhodobě pohybují na poli klasické hudby, jsou jimi: sopranistka Gabriela Beňačková, hudební skladatel Jiří Hlaváč, houslový virtuos Václav Hudeček, klavírní virtuos a pedagog Ivan Klánský a hudební skladatel Ondřej Soukup. Ti jsou zároveň předsedy oborových porot v jednotlivých kategoriích Talent roku, Vokální výkon, Solistický výkon a dalších. Předávání cen v přímém přenosu vysílala stanice ČT Art. Za moderátorský pult se postavil ředitel České filharmonie David Mareček.

Pro cenu za mimořádný sólový výkon a interpretaci Koncertu pro klavír a orchestr č. 4 Bohuslava Martinů, který představil na Mezinárodním festivalu v Monte Carlu. Po předání ceny poděkoval svým pedagogům, rodině a své přítelkyni. „Děkuji porotě za udělení ceny Classic Prague Award za sólistický výkon a gratuluji všem dalším vítězům i nominovaným - mohl vyhrát kdokoli z nás,“ napsal na svých sociálních sítích laureát po předávání cen. Dalšími laureátkami byly hráčky na harfu Kateřina Kněžíková a Kateřina Englichová. I tímto oceněním a svou činností pěvně věří, že se harfa a možnost hrát na tento nástroj, přispěje k popularizaci tohoto nástroje mezi potencionálními hráči. Talentem roku se stal tenorista Petr Nekoranec, frekventant v newyorské Metropolitní opeře. „Troufáme si tvrdit, že se nikdy předtím nesešlo tolik významných osobností české klasické hudby na jednom místě. Nesmírně nás to těší a nabíjí energií pro třetí ročník cen Classic Prague Awards, které se už tradičně udělí příští rok 19. ledna opět v Obecním domě,“ uzavírá ředitel soutěže Jiří Besser.

Zobrazeno 2275 krát
Naposledy upraveno: út., 30. leden 2018 12:08
Pavla Hajpišlová

Milovnice sportu, kultury a médií ve všech sférách. Přispěvatelka do pořadu Zprávičky na ČT:D. Moderátorka kulturních a sportovních akcí.

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste