Vytisknout tuto stránku
út., 6. únor 2018 10:00

Velká Británie má prvního vodicího poníka v Evropě

Digby je v Británii velkou kuriozitou. Svého majitele doprovází i na televizní a rádiové rozhovory. Digby je v Británii velkou kuriozitou. Svého majitele doprovází i na televizní a rádiové rozhovory. Zdroj: Oficiální Twitter profil JJRadioRadio
Velká Británie – Britský žurnalista Mohammed Salim Patel se oficiálně stane prvním vlastníkem vodicího koně v Evropě. Patel, který trpí vážným onemocněním sítnice a je tedy téměř slepý, si vodícího koně rozhodl pořídit kvůli tomu, že se bojí psů.

Osmiměsíční poník Digby, který má na výšku pouhých 0,7 metru, mu tak bude asistovat při každodenních činnostech jako je třeba přecházení silnice, praní prádla, či dokonce čištění podlahy.
„Kolemjdoucí si jej hladí, je to tu celkem rarita. Blackburn není moc velkým městem a lidé jsou většinou překvapení, když nás vidí na ulici,“ uvádí Patel v rozhovoru pro stanici BBC. „Ještě není zcela vytrénovaný, je mu pouze osm měsíců,“ dodává.

Přestože se nejedná o prvního vodicího koně na světě, pro evropský kontinent je to novinka. Doposud trénování vodicích koní probíhalo pouze ve Spojených státech amerických.
„Americký poník je pro tyto účely vhodným zvířetem. Žije déle než pes a není pro veřejnost tak nebezpečný jako kůň klasické velikosti,“ argumentovala společnost Guide Horse Foundation, která se trénováním poníků ve Spojených státech zabývá již od roku 1998.

O tom, že by se Digby mohl stát prvním vodicím koněm jak v Británii, tak i v celé Evropě, informovala britská média již v červnu loňského roku. Tehdy sedmitýdenního koně se jeho bývalá trenérka Kathy Smith rozhodla vycvičit jakožto alternativu pro lidi, kteří pomoc potřebují, ale mají na vodící psi alergii.

Zobrazeno 3590 krát
Naposledy upraveno: po., 12. únor 2018 16:21
Eliška Kordulová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste