Vytisknout tuto stránku
ne., 18. únor 2018 21:33

Barcelona - Chelsea: Rozhovor s prezidenty fanklubů

Domovský stadion barcelonského klubu Camp Nou Domovský stadion barcelonského klubu Camp Nou Zdroj: footbal-change.com
Španělské kluby se v osmifinále Ligy mistrů účastní duelů, které jsou rozhodně největšími taháky. Barcelona po šesti letech čelí Chelsea a při této příležitosti přináším rozhovor s prezidenty fanklubů, které nyní budou stát proti sobě. Za Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues tedy odpovídal Tomáš "Migueli" Škurek a za Chelsea Supporters Club Olomouc Vítězslav Srp.  

Podobné rozhovory vždy začínají nějakým představením, a jelikož se nám tentokrát sešli rovnou dva prezidenti, nebudeme si moct takový úvod odpustit. Takže co byste nám řekli o svém vztahu k oblíbenému klubu? Jaké události, momenty nebo hráče považujete ve vašem životě fotbalového fanouška za nejdůležitější?

Srp: Chelsea jsem začal sledovat až po příchodu miliardáře Abramoviče, což ale vzhledem k mému věku není nic nečekaného – tenkrát v roce 2003 mi totiž bylo teprve 9 let. Samotnému klubu jsem začal fandit víceméně od roku 2004, kdy do klubu přišel Petr Čech a manažer José Mourinho. Od té doby dění v klubu intenzivně sleduji, na svůj první duel jsem vyrazil v březnu 2008, kdy Chelsea díky dvěma brankám Didiera Drogby porazila Arsenal 2:1, to tehdy byla skutečně obrovská euforie. Jako veledůležitý milník také musím zmínit vítězství v Lize mistrů v roce 2012, které představovalo splnění toho největšího fanouškovského snu. A kdybych měl vyjmenovat čtveřici pro mě těch nejdůležitějších hráčů, musím zmínit Terryho, Lamparda, Drogbu a Čecha, čili kostru té minulé generace.

Škurek: Jmenuji se Tomáš Škurek, i když většina fanoušků mě zná spíše pod přezdívkou Migueli. Ve fanklubu jsem členem od prvního dne, tedy od srpna 2011, jeho prezidentem jsem pak jen krátce – od července 2017. Nejdůležitějším hráčem je pro mě Ronaldinho, který mě k fandění Barçe definitivně přivedl. A poté Carles Puyol, jeho „srdcařství“ je pro mě vzorem. Nejdůležitější události jsou určitě první zápas na Camp Nou v roce 2009, vstup do fanklubu a poté začátek organizování zájezdů/výjezdů pro ostatní fanoušky.

Krátce nám své fankluby představte a pochlubte se účastí na výjezdech nebo počtem aktuálních členů... Jak vnímáte vývoj počtu fanoušků daného klubu v Česku (případně na Slovensku)?  Jak moc v tomto směru uškodil odchod Petra Čecha do Arsenalu?

Srp: Co se československého fanklubu týče, je nutno bohužel říct, že poslední dva až tři roky v podstatě nefunguje. Nezaplatili jsme ani členské poplatky klubu, čímž jsme o status oficiálního fanklubu přišli. Mohlo za to několik faktorů - nepodařilo se sestavit fungující vedení, které by fanklub vedlo, jelikož jsme si na to nebyli schopni vyčlenit čas, zároveň byli lidé také frustrováni z jednání ze strany samotného klubu, které v mnoha ohledech nebylo zrovna dvakrát přívětivé. Výlety na duely Chelsea sice stále pořádáme, ale nejde tedy o oficiální výjezdy. Za poslední dvě sezóny (16/17 a tu aktuální) jsme zorganizovali celkem 12 výjezdů, kterých se v průměru účastní takových 10–12 fanoušků. Pokud přejdu k druhé části otázky, počet československých fanoušků Chelsea dle mě průběžně roste a odchod Petra Čecha na něj neměl žádný výraznější vliv.

Škurek: Náš fanklub se jmenuje Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues, tedy v překladu barcelonský fanklub Dvouocasý lev – symbol České republiky. Aktuálně máme přes 200 členů, ale noví neustále přibývají a věřím, že už to bude jen lepší, těch výhod členství je opravdu celá řada. Co se týká výjezdů, tak jsme v Barceloně několikrát ročně a k tomu jsme navštívili zápasy také v Mnichově, Madridu, Paříži, Miláně, Turíně a dalších městech. A zúčastnili jsme se také několika finále Copa del Rey, El Clásica a také finále Ligy mistrů.

V médiích se nyní hovoří o možném konci trenéra Antonia Conteho a náhradou by mohl být bývalý kouč Barcelony Luis Enrique. Conte se netají tím, že Chelsea rozhodně nebere jako poslední štaci své trenérské kariéry a v budoucnu by se rád vrátil do Itálie. Myslíte si, že by výměna trenéra klubu prospěla?

Srp: Nemyslím si, že by to byl správný krok, za sebe totiž musím říct, že jsem velkým obdivovatelem práce Antonia Conteho. Mám v živé paměti, v jakém rozpoložení se klub nacházel, když tým přebíral, za pouhý rok a půl s ním udělal ohromný progres. Na druhou stranu je velká potíž v tom, že trenér s vedením dle všeho nejsou na stejné vlně, mají odlišné názory v otázce přestupů a vypadá to, že uvnitř klubu nepanují vůbec ideální vztahy, proto je zřejmě letní změna na trenérské lavičce nevyhnutelná. 

Ernesto Valverde oproti Contemu zatím na lavičce sedí pohodlně. Po svém příchodu do klubu změnil způsob hry, otáčí hráče včetně Messiho a Suáreze, změnil jejich rozestavení na hřišti na 4-4-2 a výsledky se dostavily (téměř) okamžitě. Jak prozatím hodnotíte jeho působení?

Škurek: Po superpoháru s Realem jsem viděl jeho šance dost bídně a nebyl jsem úplně nadšen, ale udělal s týmem neuvěřitelný pokrok. Obrana je konzistentní a podává famózní výkony (velký vliv na to má i životní forma ter Stegena), záloha se neustále zlepšuje a také se již probudil Suárez. A máme Messiho, dost často rozhodující faktor v důležitých momentech zápasu. Valverde skvěle reaguje na vývoj zápasu a dokáže se poučit z vlastních chyb, s jeho působením jsem zatím maximálně spokojen. Co se týká rozestavení, to se dost často během zápasu mění, ale je vidět, že Barça dokáže zahrát i jiným stylem, než klasicky v rozestavení 4-3-3.

Álvaro Morata a Eden Hazard jsou na tom ze všech útočníků Chelsea střelecky nejlépe. Na kterého hráče budete v souboji s Barcelonou nejvíc spoléhat, respektive který by podle vás mohl být střelecky nejúspěšnější?

Srp: Pokud má Chelsea v osmifinálovém utkání uspět, jednoznačně potřebuje, aby Eden Hazard podal jeden ze svých skvělých výkonů. Alvaro Morata je od začátku nového roku bez formy, nevstřelil ještě ani jeden rok a vůbec není jisté, zda nastoupí v základní sestavě. Po zranění zad totiž jen dvakrát naskočí z lavičky, je tedy otázkou, zda bude fyzicky připravený nastoupit v základní sestavě.

V LaLize má Barca slušný bodový náskok a v Copa del Rey je jasným favoritem. Největší výzva je ale Liga mistrů – následující dvojzápas s Chelsea. Má Barcelona letos šanci ukořistit cenný treble?

Škurek: Trebl za celou historii fotbalu získalo jen několik týmů. Jediná Barcelona ho vyhrála 2x a to dokonce během šesti let. Šance, že se to povede znovu, tak podle mě není extrémně vysoká. Na druhou stranu jsme ve finále poháru, kde nás sice čeká nevyzpytatelná Sevilla, ale finále s ní umíme. V lize jsme sice ztratili, ale los máme na jaře lepší (skoro všechny těžké soupeře doma), a tak si podle mě nenecháme ligu utéct. V Lize mistrů je to vždy ošemetné, dost záleží na aktuální formě, losu i štěstí. Každopádně proti Chelsea nám věřím. Bude to těsné, ale postoupíme.

Lionel Messi odehrál proti Chelsea osm zápasů, měl 29 střel, ale ani jednou neskóroval. V dubnu 2012 dokonce neproměnil penaltu. Zlomí tohle prokletí nyní?

Srp: Byl bych překvapen, kdyby toto prokletí nezlomil. Jedná se o mimořádného fotbalistu, kterého osobně považuji za vůbec nejlepšího v celé historii tohoto sportu, a tak nečekám, že by jeho střelecká smůla trvala věčně. Samozřejmě si přeji, aby vyšel znovu střelecky naprázdno, avšak jsem realista a myslím si, že dlouhodobě tento fotbalista uhlídat prostě nelze.

Škurek: Zlomí. Dlouho nedal gól Petru Čechovi – byl za to kritizován a hned mu dal 2 góly. Stejná situace byla i s Buffonem, předtím s góly na anglické půdě a vždy to dopadlo ve prospěch Messiho. Gól dá a podle mě nebude jen jeden. Co se týká neproměněné penalty, odveta s Chelsea v roce 2012 byl nejsmolnější zápas v naší novodobé historii a bohužel to nezlomil ani Messi.

Co říkáte na Fabregase a Pedra, kteří do Chelsea přišli právě z Barcelony? Jsou pro vás důležitou součástí týmu, nebo jsou to spíše hráči, které byste dokázal postrádat?

Srp: Fabregas měl po svém příchodu na hru obrovský vliv, byl takovým posledním dílem do skládačky a jeho spolupráce s Costou týmu vynesla v sezóně 14/15 titul. Rok 15/16 se mu stejně jako celému týmu vůbec nepovedl, v minulé sezóně se ale popral i s počáteční nedůvěrou svého trenéra a v druhé půli sezóny byl velmi platným hráčem. V letošní sezóně si však s formou zrovna dvakrát nepotykal, a ačkoliv se stále jedná o hráče s mimořádnou technikou a nesmírně precizními přihrávkami, až příliš často najednou na hru nemá takový dopad, jak by se od něj očekávalo. Největší předností Pedra je pak krom jeho pracovitosti solidní produktivita, která týmu v loňském ročníku mnohokrát vydatně pomohla. Letos se však také nepotkal s nejlepší formou a osobně bych se jeho případnému letnímu odchodu nebránil.

Škurek: Pedro byl jedním ze symbolů Guardiolovy éry. Poctivý pracant z béčka, který se stal mistrem světa. Bohužel později již nedostával tolik prostoru, a tak šel zkusit štěstí jinde. Obrovský sympaťák a myslím, že by byl pro Barçu pořád platný. Co se týká Fabregase, čekal jsem od něho v Barceloně více, ale možná jsme ho nedokázali jen správně využít.

The Blues v lednovém přestupovém období vykázali ztrátu asi 100 tisíc liber. Nakoupili hráče za 57,1 milionu a za skoro stejnou cenu odešel Diego Costa (57 milionů). Jak hodnotíte nové posily týmu: Girouda, Émersona a Rosse Barkleyho? Budou to důležité články týmu, nebo byste si na jejich pozicích uměl představit jiné hráče?

Srp: Za příchod Oliviera Girouda jsem rád, připadá mi jako ideální náhradník na post útočníka. Velmi dobře zapadá do stylu hry současného trenéra, navrch v Anglii již prokázal, že dokáže pravidelně střílet branky, pro Chelsea by tak mělo jít o důležité posílení. Emerson představuje velkou neznámou, technicky a rychlostně je vybaven výborně, jenže je otázkou, jestli jej nebude limitovat vážné zranění kolene a zda se adaptuje na anglický fotbal. Barkleyho potom nepovažuji za hráče, který by se v Chelsea měl nějak výrazněji prosadit.

Vyrovnaný rozpočet v rámci příchodů a odchodů hráčů udržuje Chelsea celé poslední roky, což je s ohledem na finanční stránku klubu skvělé, nicméně už dlouhou dobu jsem nezaznamenala příchod fotbalisty opravdové extratřídy, který by dokázal výrazně zlepšit hru týmu. Nemyslíte, že je čas, aby Chelsea ukázala, že je velkým klubem i v rámci příchodů hráčů?

Srp: Ten čas podle mě již rozhodně nastal, protože velké posily do ofenzivy Chelsea naposledy přivedla v roce 2014. Sluší se tedy ještě zmínit přestup Alvara Moraty v létě 2017, nicméně ten jen nahrazoval Diega Costu, opravdové posílení ofenzivních postů, které by nekompenzoval odchod jiného ofenzivního hráče, se podařilo naposledy právě před čtyřmi lety. V létě by na trhu opět měla být k dispozici útočná esa a je podle mě povinnost, aby se Chelsea alespoň o jednoho takového hráče intenzivně zajímala.

To Barcelona v lednovém přestupovém období trhala rekordy. Za až 160 milionů eur přišel z Liverpoolu Coutinho, nejdražší hráč vůbec. Co říkáte na nové posily týmu Coutinha a Minu? Zapadnou do herního stylu Barcy, nebo byste uvítal spíše někoho jiného?

Škurek: Coutinho zapadne skvěle, bylo to vidět hned při jeho debutu. I když na 100% aklimatizaci bude potřebovat chvíli času. Co se týká Miny, nemám ho příliš nasledovaného. Ale zápas s Getafe ukázal, že 4. stoperem být v klidu může a bude nebezpečný při standardních situacích, což se někdy při konci nerozhodného zápasu hodí.

 Jaký hráč z Premier League by dokázal nejvíce zlepšit hru Chelsea a zároveň by zapadal do filosofie klubu?

Srp: Na tuto otázku se mi odpovídá těžko - a to především kvůli tomu, že dva takoví hráči již v Chelsea byli. Zde hovořím o dvojici Salah a De Bruyne, kteří patří k největším hvězdám celé ligy. Krom výše zmíněných bych vybral ještě Ryiada Mahreze, který se v lednu málem stěhoval do kádru Manchesteru City.

V současném A-týmu zůstalo pouze šest odchovanců barcelonské La Masie: Iniesta, Messi, Pique, Roberto, Busquets a Alba. Přitom ještě před pěti lety bylo v áčku Blaugranas 17 odchovanců. Co vidíte jako hlavní příčinu takového poklesu? Ohrožuje to výrazně budoucnost Barcelony?

Škurek: Hlavní příčinu vidím ve vedení klubu a špatné koncepci mládežnického fotbalu v posledních letech. A také ve faktu, že již na lavičce není Guardiola. Jeho následovníci bohužel tolik šancí mladíkům z La Másie nedávají a nechtějí zbytečně riskovat. Spíše sází na osvědčenou kvalitu ze zahraničí. Je to škoda, na druhou stranu toto moc fanoušků neřeší, když jsme ve finále poháru, vedeme ligu a nad Realem máme náskok 17 bodů. Snad se to změní. Myslím, že v béčku je řada talentů, kteří by si šanci zasloužili. Minimálně Aleňa by měl dostávat mnohem více prostoru.  Problém také vidím v tom, že se vedení klubu snaží mermomocí zachránit pro Barça B druhou ligu, a tak přivádí starší, zkušenější hráče, kteří zabírají místo odchovancům.

Chelsea má mnoho hráčů na hostování po celé Evropě. Vidíte mezi těmito hráči někoho s takovou kvalitou, že by na něm v budoucnu mohla dlouhodobě Chelsea stavět, jako to bylo například u Lamparda nebo Terryho?

Srp: Těžko říct, zda na hostováních běhá nový Terry nebo Lampard. Někteří hráči sice disponují neoddiskutovatelným talentem, je ale otázkou, zda do sebe zapadnou všechny střípky. Zda budou mít štěstí, aby v prvním týmu dostali opravdovou příležitost, zda ji posléze využijí, zda se jim budou vyhýbat zranění a otázkou pak taky je, jestli budou mít tu správnou mentalitu, aby dokázali tým po pár letech táhnout. Momentálně mě napadá dvojice Loftus - Cheek a Abraham, která nemá našlápnuto vůbec špatně. Nedovolím si jim tedy malovat podobné kariéry jako měli Lampard či Terry, pokud ale budou pokračovat ve stávajících výkonech, měli by mít dobrou šanci se do kádru Chelsea prosadit.

Ačkoliv Barcelona ve skupinové fázi na rozdíl od Chelsea postoupila v pohodě z prvního místa, mezi postupujícími patřila k týmům s nejmenším počtem vstřelených gólů, ovšem zároveň inkasovala jediný. V šesti zápasech Chelsea zato padlo 24 branek. Myslíte, že nás nyní čeká střelecká nadílka jako v osmifinále sezony 2004/05, nebo se skóre spíše bude podobat semifinále 2008/09?

Srp: Gólové hody neočekávám už z toho důvodu, že prakticky celý leden měla Chelsea značné potíže se střílením branek. Nemyslím si, že bychom sledovali příliš otevřený fotbal, neočekávám tedy bezbrankovou remízu, ale byl bych překvapen, kdyby padly více než dvě branky.

Škurek: Gólů padne více, než v semifinále 2008/09, ale žádnou velkou přestřelku nečekám. V obou zápasech dohromady očekávám maximálně 6 gólů.

V tomto roce ukončil kariéru jeden z nejlepších hráčů historie, nejen té barcelonské, Ronaldinho. Jaká je vaše nejsilnější vzpomínka na tohoto fotbalistu?

Srp: V souvislosti s Ronaldinhem musím zmínit tři věci - jeho nikdy nemizející úsměv, který jen dokládal, jak moc se fotbalem bavil, ona pověstná klička, kterou přešel přes obrovské množství obránců, no a nakonec také senzační gól, který vstřelil na Stamford Bridge v odvetě osmifinále Champions League v roce 2005 a kterým srovnával na 2:2.

Škurek: Ronaldinho je pro mě srdeční záležitost, dá se říct, že mi změnil život. Jeho fotbalu se od té doby nikdo nevyrovnal. Ta radost, genialita, finty, parádičky – nejlepší verze fotbalu v historii. Vzpomínek je hodně, ale ta nejsilnější určitě je, když jsem ho viděl naživo na Camp Nou. Což bylo teprve nedávno – v červnu 2017, na zápase Barça Legends.

Kterého hráče z kádru vašeho soupeře obdivujete nejvíce?

Srp: Rozhodně Lionela Messiho, který umí takové věci, které žádný jiný fotbalista nesvede a některými kousky je schopen fotbal přeměnit v umění, které je opravdu radost sledovat.

Škurek: Určitě Edena Hazarda. Myslím, že technicky a herně by se k nám na levou stranu hodil a skvěle by zapadl. I když teď už to možné není a s příchodem Coutinha jsem maximálně spokojen.

Když se řekne utkání Barcelona-Chelsea, které momenty se vám vybaví? Jak vzpomínáte na Toma Øvreba?

Srp: Vybaví se mi famózní gól Ronaldinha, rozhodující branka Johna Terryho v roce 2005, vyrovnávací gól Didera Drogby z roku 2006, který Jose Mourinho oslavil skluzem po kolenou, gól Fernanda Torrese, který korunoval překvapivý postup Chelsea přes Barcelonu v roce 2012 a nakonec musím zmínit také celé odvetné utkání z roku 2009, hrozivý výkon rozhodčího Ovreba a gól Andrese Iniesty, který nejednomu fanouškovi Blues zlomil srdce. Pana rozhodčího Ovreba nemám rád, jelikož tehdy zápas vůbec nezvládl.

Škurek: Nejvíce vzpomínám na odvetu v sezóně 2004/05. Sice jsme nepostoupili, ale zápas to byl dechberoucí. Gól Ronaldinha bodlem se zapsal do historie. A pak samozřejmě rozhodující gól Iniesty o pět let později, takových gólů padne jen pár za historii. Na rozhodčího nijak nevzpomínám, udělal řadu chyb na obou stranách.

Kde budete zápas sledovat? 

Srp: Momentálně jsem až do června na Erasmu v Lisabonu, takže duel budu sledovat na notebooku ze svého pokoje. Chtěl jsem vyrazit přímo do Londýna, bohužel se mi ale nepodařilo sehnat lístek. Naživo tak uvidím až odvetu v Barceloně, budu tedy pořádně doufat, že po prvním zápase ještě nebude rozhodnuto.

Škurek: Zápas budu sledovat přímo v Londýně na Stamford Bridge.

Zobrazeno 1791 krát
Naposledy upraveno: po., 19. březen 2018 12:37
Kristýna Stromská

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste