Vytisknout tuto stránku
st., 28. únor 2018 16:23

„Atmosféra na univerzitě je pochmurná, o svých kauzách se Kuciak prakticky nezmiňoval.” Kuciakova smrt z pohledu jeho studentky

Pietní akce v Olomouci Pietní akce v Olomouci Zdroj: Tereza Brhelová
Tento týden Slovenskem a Českem otřásla zpráva o smrti novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. Kuciak se kromě investigativní žurnalistiky věnoval i učení na Univerzitě Konštantína Filozofa v Nitře, kde byl mezi studenty velmi oblíben. K současné situaci se proto v rozhovoru vyjádřila i jedna z jeho studentek, která nechce být jmenována.

Jaký byl Ján Kuciak učitel? Co vyučoval za předměty?

Mě osobně Ján Kuciak učil Metodiku žurnalistické práce. Jako učitel se zaměřoval hlavně na praxi. Nezahlcoval studenty zbytečnými poučkami a řekla bych, že používal moderní metody praktické výuky. Jinak byl mezi studenty velmi oblíbený, protože sa nesnažil hledět na ně „shora“. Bylo to možná i menším věkovým rozdílem, když on sám teprve nedávno skončil doktorát.

Zmiňoval se někdy v rámci výuky o kauzách, které spracovával?

Působil velmi skromně a navzdory tomu, kolik kauz řešil, neměl ve zvyku se o nich zmiňovat. Když náhodou něco zmínil, tak jen velmi okrajově. Snažil sa kauzy, které řeší, oddělovat od výuky.

Změnila se atmosféra na vaší katedře žurnalistiky v Nitře, kde působil?

Je vidět, že atmosféra celkově na univerzitě je velmi pochmurná. Všude jsou svíčky a fotografie. I dnešní otevření nového Poradenského centra na naší škole začalo minutou ticha. Ale příliš se o samotné vraždě nemluví.

Vyjádřili se učitelé z vaší katedry? Vyšlo prohlášení?

Kolektiv katedry vytvořil smuteční list, připomenutí si Jána Kuciaka, takový „vzkaz do nebe.“ Krátkou vzpomínku na něho. I v něm nazývají celou situaci jako prohru nás všech a prohru lidskosti a demokracie. Taky jsem postřehla, že některá média se pracovníků katedry ptala na vyjádření.

Bude se na vaší škole konat pietní akce na uctění jeho památky?

Den po tom, co se zjistilo, že Ján Kuciak byl zavražděn, se konal ve spolupráci s katedrou smuteční pochod. A v Nitře, ale i ve všech budovách univerzity, hoří svíčky a jsou vypsané smuteční oznámení.

Víš něco víc o organizaci této akce? Byl to nápad katedry nebo studentů?

O organizovaní nevím víc informací. Myslím ale, že to vychází i z iniciativy univerzity, když jsme Kuciaka uctili minutou ticha, jak jsem už říkala.

Jsou v plánu nějaké podobné vzpomínkové projekty?

Nevím o dalších pietních akcích, jen o pochodu. Ale pochodů a různých památníčků je po celém Slovensku mnoho.

A co si studenti myslí o tom, že se tyto akce konají po celém Slovensku a Česku?

Myslím si, že je to krásny projev úcty k někomu, kdo se snažil šířit pravdu a v neposlední řadě byl i dobrým pedagogem. Avšak mnoho lidí odsuzuje, že někteří opoziční politici začali brát pochody jako způsob boje proti vládě. Ačkoliv se mnozí s tímto názorem opozičních politiků ztotožňují, odsuzují na tom, že je to určitá neúcta k zesnulým. Na jedné straně stojí boj za pravdu a na druhé otázka, jestli je vhodné, aby někdo využíval smrt na politický boj. 

Smuteční oznámení katedry žurnalistiky UKF

Smuteční oznámení katedry žurnalistiky UKF

 

Zobrazeno 1879 krát
Naposledy upraveno: po., 19. březen 2018 11:35
Tereza Brhelová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste