Vytisknout tuto stránku
st., 7. březen 2018 22:24

V Pchjongčchangu vzplane další oheň, tentokrát paralympijský

Emblém zimních paralympijských her 2018 Emblém zimních paralympijských her 2018 Zdroj: pyeongchang2018.com
Pchjongčchang - Jen dvanáct dní po zhasnutí olympijského ohně v jihokoreském městě Pchjongčchang zde v pátek 9. března vzplane další. Tentokrát se bude jednat o ten paralympijský, a tím započne dvanáctá zimní paralympiáda v historii. Trvat bude deset dní a sportovci se mezi sebou utkají celkově v šesti sportech - v alpském lyžování, biatlonu, curlingu, severském lyžování, sledge hokeji a snowboardu.

Her učených pro sportovce s trvalým tělesným, mentálním a senzorickým postižením se zúčastní celkově padesát zemí a najdeme mezi nimi i Českou republiku. Česká nominace se skládá z 24 členů, mezi nimiž jsou jen zástupci sledge hokeje a alpského lyžování. Účast těsně o jedno místo unikla curlingovému týmu. Vlajkonošem naší výpravy bude sledge hokejista Miroslav Hrbek, pro kterého jsou to už třetí paralympijské hry v kariéře.

Čeští sledge hokejisté se v základní skupině utkají s Japonskem, USA a Jižní Koreou. Zatím největší úspěch týmu byla pátá příčka. „Naše zápasy budou vysílané přímými přenosy ČT Sport, a tak můžete fandit a povzbuzovat u televize a být s námi. První zápas proti domácí Jižní Korey v neděli 11. března o půl osmé večer," láká na svém instagramovém účtu sledge hokejista a kapitán týmu Zdeněk Šafránek.

Historie zimních paralympijský her sahá do roku 1976, kdy ve švédském Örnsköldsviku startoval jejich první ročník. Konají se jednou za čtyři roky a řídí je Mezinárodní paralympijský výbor. V České republice paralympiádu zastřešuje Český paralympijský výbor.

Zobrazeno 1578 krát
Naposledy upraveno: po., 19. březen 2018 12:42
Vendula Holková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste