Vytisknout tuto stránku
po., 12. březen 2018 14:27

Festival ProTibet 2018 aneb Tibetské děti hledají superhrdiny

Tibetské děti hledají superhrdiny Tibetské děti hledají superhrdiny Zdroj: www.protibet.cz
Ostrava - Festival ProTibet se letos vrácí do České republiky s podtitulem ,,Tibetské děti hledají superhrdiny". Smyslem letošního ročníku je podpora tibetských dětí, které studují v exilové vesničce Tibetan Homes Foundation. Lidé tak mají možnost děti podpořit v cestě za vzděláním a za jejich lepší budoucností. Mezi městy, ve kterých se festival koná, je také Ostrava. Festival zde můžete navštívit v období od 26. února do 31. března.

Festival nabízí návštěvníkům několik filmových projekcí, besed, přednášek, výstav, literárních čtení nebo workshopů pro školáky. Z filmových dokumentů se příznivci tibetské kultury mohou těšit na Oči pro Tibet nebo Tání v Tibetu. Dokument nahlíží na čínské plány a výstavbu gigantických vodních nádrží na velkých tibetských řekách. Poukazuje na to co se stane s himalajskýcmi ledovci či tibetskými řekami. Přednášky jsou zaměřené na rozvojovou problematiku, seznámení se s životem dětí z vesničky a projekty týkající se vzdělávání nebo lékařské péče.

„Jsme velmi rádi, že jsme do letošního programu opět získali emotivní snímky. Osobně bych divákům doporučila dokument Oči pro Tibet, který ukazuje, že život na střeše světa přináší i jiná úskalí, než o jakých slýcháme v souvislosti s čínskou okupací. Ostré sluneční záření způsobuje oční onemocnění – převážně šedý zákal. Otázkou zůstává, jak se s tím Tibeťané vyrovnávají,“ uvedla Jana Ďásková Neboráková, ředitelka organizace MOST ProTibet.

Motto festivalu je ,,Tibetské děti hledají superhrdiny". „Děti mají své sny a přání, a my jsme rádi, že jim je můžeme pomoci plnit. Samozřejmě na to nejsme sami. Společně s našimi podporovateli v projektu Adopce ProTibet plníme přání pro 450 tibetských dětí. Tyto děti už své superhrdiny našly a my bychom byli rádi, kdyby toto štěstí potkalo i další děti," přiblížil motto Tomáš Přichystal, pořadatel z organizace MOST ProTibet.

ProTibet je mezinárodní festival, který se zaměřuje na podporu tibetských dětí a vzdělávání ve vesničce Tibetan Homes Foundation. Zde se umisťují děti, které uteky z Tibetu za vzděláním. Útočiště zde našlo přes 2500 tibeťanů ve věku od 7 do 17 let. Vesnička se nachází v severní Indii v Mussoorie. Děti se mohou učit všechny předměty, které jsou v souladu s jejich kulturou, včetně tibetštiny, hindštiny a angličtiny. Samotný výtěžek z festivalu poputuje konrétně na podporu této vesničky.

 

Zobrazeno 1613 krát
Naposledy upraveno: út., 13. březen 2018 13:51
Lenka Skrzeczková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste