Vytisknout tuto stránku
so., 17. březen 2018 14:21

Febiofest zahájil oslavy 25 let. Ocenil Danielu Kolářovou nebo Charlese Aznavoura

Febiofest slaví čtvrtstoletí Febiofest slaví čtvrtstoletí Zdroj: Febiofest.cz
Praha – Ve Smetanově síni Obecního domu začal minulý pátek 25. ročník Mezinárodního filmového festivalu Febiofest. Cenu Kristián za celoživotní přínos filmu dostalo hned několik významných osobností.

Na slavnostním zahájení si své ocenění převzali česká filmová legenda Deniela Kolářová a francouzsko-arménský šansoniér, skladatel a herec Charles Aznavour. „Jsem moc rád, že jsem přijel. Nejsem tu poprvé a určitě se ještě vrátím," řekl třiadevadesátiletý umělec, když Kristiána převzal. V úvodu své řeči také upozornil na to, že mikrofon na pódiu není nikdy nastaven na jeho malý vzrůst.

Cena měla být předána i herečce Catherine Deneuve, která svou plánovanou návštěvu Prahy z vážných zdravotních důvodů zrušila. Kristiána za ní převzal francouzský velvyslanec Roland Galharague. „Dohodli jsme se s agentkou, že nás bude o stavu Catherine informovat, a pokud by to bylo jen trochu možné, rádi ji v Praze přivítáme kdykoliv v průběhu festivalu,“ uvedla v tiskové zprávě tisková mluvní festivalu Gabriela Vágner.

Celý festival večer zahájil černobílý film uznávané britské režisérky Sally Potter – Večírek. V hlavních rolích dramatu, které líčí pokrytectví vyšších vrstev britské společnosti se představili Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Emily Mortimer či Cillian Murphy.

Během jednoho týdne uvede Febiofest přes 170 snímků v 15 sekcích. V regionech bude ale festival doznívat až do konce dubna. Zavítá do celkem 16 měst a ceny Kristián si během toho převezmou ještě další dva francouzští režiséři Arnaud Desplechin a Leos Carax.

Zobrazeno 1598 krát
Naposledy upraveno: so., 24. březen 2018 12:25
Barbora Štěpánová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste