Vytisknout tuto stránku
ne., 18. březen 2018 23:16

Křehké balancování Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku Teorie velkého třesku Zdroj: gritaradio.com
Milovaná i opovrhovaná. Taková je Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory) – americký komediální sitcom, který baví diváky už jedenáctým rokem. Tvůrcům (a zároveň producentům) Chucku Lorreovi a Billu Pradymu se úspěšně podařilo zaplnit díru na trhu. Protože nahlédnout do životů mladých fyziků a do tajů subkultury tzv. nerdů chtěl trh očividně už dávno. Jenže čas běží – a jedenáct let je dlouhá doba…

Omamný situační humor pramenící z častých nedorozumění, ale také z mnoha a mnoha konfrontací mladých fyziků, kteří si žijí ve své bublině, a reálného světa se stal pro fanoušky neodolatelným. Spousta scén se již stala „klasickými“ a v publiku jsou reprodukovány stále dokola.

Má ale sitcom co nabídnout do budoucna? S přibývajícím časem totiž jednotlivé postavy stárnou – a s tím se také mění jejich problémy, situace a starosti. Takže místo výbuchů smíchu nad tím, jak nezkušený a stydlivý Rajesh nedokáže mluvit se ženami, nebo jak se praktická, ale krapet jednoduchá kráska Penny snaží pochopit partu asociálních teoretiků, zjišťujeme, že druhé rizikové těhotenství Bernadette je „vopruz“ od začátku do konce a že vdát se za Sheldona rozhodně není lehká záležitost.

Oddaní fanoušci dál nedočkavě hltají přibývající díly, i když podvědomě cítí, že sitcom už není, co býval – něco mu chybí. Snad extrémní společenská neohrabanost, která byla pověstná pro robotického bezpohlavního Sheldona, šťavnaté dialogy plné sarkastického humoru, nebo ona „nerdovská bublina“, která mužské části postav znemožňovala kontakt se ženami. K tomu zjištění, že většině postav táhne na čtyřicítku, v divákovi vlastně vyvolává zmatek.

Dilema, jestli seriál ukončit, nebo pokračovat s díly, které pomalu ztrácí původní úspěšnou esenci, jistě napomáhají řešit peníze. Popularita s sebou nese výdělek, který by zastavením rozjetého vlaku vyschl jako studna. Pro zajímavost – za jednu epizodu první série dostal každý ze tří hlavních hrdinů (Penny, Leonard a Sheldon) 60 000 amerických dolarů. Dnes se tato částka vyšplhala na jeden milion dolarů.

Otázkou je, kam až mají tvůrci v plánu zajít a nakolik budou diváci ochotni na tuhle hru přistoupit. Divácká sledovanost je křehká komodita, se kterou je potřeba nakládat v rukavičkách. Inu, nechme se překvapit.

Zobrazeno 1962 krát
Naposledy upraveno: so., 24. březen 2018 16:39
Kateřina Svobodová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste