Vytisknout tuto stránku
út., 20. březen 2018 06:04

Británie vyráží do boje s obezitou. Sladké nápoje zdraží téměř o čtvrtinu

Nejsladší nápoj Velké Británie, Old Jamaica Ginger Beer. Od dubna se jeho cena 38p (11 Kč) změní na 62p (18 Kč) Nejsladší nápoj Velké Británie, Old Jamaica Ginger Beer. Od dubna se jeho cena 38p (11 Kč) změní na 62p (18 Kč) Zdroj: Archiv BBC.
Velká Británie – Milovníky sladkých nápojů zastihla tento týden nepříjemná zpráva. Po dlouhých diskuzích se britské ministerstvo financí shodlo na navýšení DPH. A to už od dubna.

Takzvanou "Daň z cukru" vydal tento týden britský ministr financí Philipe Hammond ve svém rozpočtovém výkazu za rok 2017. Ministerstvo se shodlo na tom, že se jedná o dobrý způsob, jak předcházet obezitě. Ta za posledních 25 let vzrostla ve Velké Británii o 12 %, čímž se tato země vyšplhala na sedmou příčku nejobéznějších zemí světa.

Navýšení se bude týkat všech nápojů, které obsahují vice než pět gramů cukru na 100 ml. Ty se zdraží v přepočtu o pět Kč. Nápoje s více jak osmi gramy cukru pak zdraží o sedm Kč. Peníze z danídále poputujou na ministerstvo školství, které je využije na podporu sportů ve školách,” uvádí Hammond ve svém prohlášení. Zároveň ale dodává, že počítá s tím, že se společnosti budou snažit množství cukru snížit, aby se vyšší dani vyhli. To je podle něj však ku prospěchu věci.

O zavedení vyšší daně se v Británii diskutuje již několik let. Kromě vlivu ze zahraničí se za spouštěcí faktor těchto diskuzí pokládá studie britského týdenníku British Medical Journal, který v říjnu 2013 dospěl k závěru, že navýšení DPH sladkých nápojů o 20 % by vedlo k alespoň 1,3 % poklesu výskytu obezity ve Velké Británii.

Anglie není první ani poslední zemí, kde se něco podobného zavádí. Například v Norsku platí "daň z cukru" již od roku 1922 a v letošním roce byla ještě o něco navýšena. Podle britské stanice BBC však nárůst DPH nechává Nory chladnými. Pokud norové zatouží po sladkostech za nižší cenu, vyrazí za nimi raději do Švédska, kde za stejné zboží zaplatí méně.

Zobrazeno 2410 krát
Naposledy upraveno: čt., 22. březen 2018 18:28
Eliška Kordulová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste