Vytisknout tuto stránku
čt., 22. březen 2018 12:32

NBA: Je letos Cleveland opravdu hrozbou?

Logo Clevelandu v létě 2016 po historickém titulu Logo Clevelandu v létě 2016 po historickém titulu Zdroj: facebook.com/cavs
Cleveland Cavaliers, jeden z hlavních kandidátů na vítězství v NBA v posledních 4 letech. Od dob návratu LeBrona Jamese do Clevelandu ještě tým z Ohia nechyběl ve finále. Statistika po návratu LeBrona mluví jasně, tři sezóny, třikrát ve finále ligy a historicky první titul. Je to letos ovšem stejný tým, který bojoval ve finále a usiloval o titul?

PŘED SEZÓNOU

Odpověď je jednoduchá. Není. Před sezonou měli bookmakeři jasno, největším favoritem je obhájce titulu Golden State Warriors následovaný LeBronovým Clevelandem. V mezisezóním období navíc zamířili na západ velké hvězdy Východní konference (Butler, George, Anthony, Millsap) a cesta Cavaliers za čtvrtou finálovou účastí se zdála býti ještě o něco jednodušší. První ránu ovšem Cleveland inkasoval ještě před sezónou. Hvězdný rozehrávač Kyrie Irving dal najevo, že už nechce hrát pouze druhé housle (za LeBronem), ale chce také být lídrem a dožadoval se přestupu. Vedení Cavaliers se nakonec dohodlo s Bostonem. Do města z Ohia jako náhradou za Kyrieho Irvinga zamířili Jae Crowder, Ante Zizič, velmi lukrativní brooklynská první volba v draftu 2018 a Isaiah Thomas.

PRŮBĚH SEZONY

Právě Thomas měl být náhradou za Irvinga. Fanoušci Clevendu si od něj po jeho skvostných výkonech v loňském playoff hodně slibovali. Thomas ovšem až do začátku ledna nebyl zdravotně fit a neodehrál jediný zápas. Celou sezonu se Cavaliers trápili a střídali lepší a horší chvilky. Fanoušci čekali, že oživení přijde s uzdravením Thomase, to se ovšem nedostavilo, a tak v polovině února před uzávěrkou přestupů přišla totální přestavba týmu. Během čtyřiadvaceti hodin se Cavaliers zbavili šesti hráčů (Frye, Rose, Thomas, Wade, Crowder, Shumpert) a přivedli mladší a tím pádem také méně zkušené hráče (Hill, Hood, Clarkson, Nance Jr.). Takto veliké překopání týmu uprostřed rozběhnuté sezóny už NBA dlouho nepamatuje. Tým z Ohia dokázal vyhrát tři zápasy v řadě po uskutečnění těchto tradů. Poté se však vše vrátilo do starých kolejí a momentálně Cleveland opět postihla velká nevyrovnanost výkonů. Nejspíše právě spousta nesrovnalostí v týmu a občasné hádky momentálně vyústily k dočasnému „odstoupení“ hlavního trenéra Tyrona Lue. Lue je zdůvodnil tak, že se momentálně potřebuje stáhnout ze zdravotních důvodů.

SLABINY A SILNÉ STRÁNKY CLEVELANDU

Bude lepší začít silnými stránkami Cavaliers. Tou jednoznačně největší Je LeBron. Ten letos může svůj tým dotáhnout do svého osmého finále v řadě a devátého v životě. Tato statistika je strašákem pro celou východní konferenci. LeBron pravidelně přepne v playoff na vyšší úroveň a táhne svůj tým za vítězstvím. Slabých stránek je ale momentálně mnohem více. Tou nejviditelnější je jednoznačně Tyron Lue. Lodivod Cavaliers už nesčetněkrát ukázal velice zvláštní rozhodování v průběhu zápasu, často můžeme vidět i spory mezi ním a „trenérem“ LeBronem. Dalším minusem je určitě i nezkušenost týmu. Hood, Clarkson, Nance Jr., Osman, Zizič mají s playoff pramálo zkušenosti. Velkou otázkou je taky v jaké formě se vrátí prozatím zraněný nejlepší pivot týmu Kevin Love.

CESTA V PLAYOFF?

Na koho můžou Cavaliers v letošním playoff narazit? Rýsuje se několik možností. Do konce základní části stále ještě zbývá zhruba deset zápasů, ale pár věcí už můžeme říci dnes. Boston s Torontem si podělí první dvě postupové místa. Na třetím místě se prozatím nachází Cleveland, ale ten ještě o něj bude muset svést bitvu s Philadelphií, Indianou a Washingtonem. Poslední dvě postupová místa by si pak měli na východě rozdělit Miami s Milwaukee.

Pokud budeme vycházet z tohoto schématu, tak v prvním kole narazí Cleveland na jednoho z trojice Philadelphie, Indiana, Washington. S Washingtonem i Philadelphií má Cleveland totožnou bilanci (dvě výhry a jedna prohra) a odehrají s nimi ještě jeden zápas v dubnu. Indiana dokázala v základní části Clevelandu ze čtyř zápasů třikrát porazit, a proto by mohla mít v případném duelu v playoff psychicky mírně navrch. Ovšem i přesto se nepředpokládá, že by Cleveland nepostoupil z prvního kola. Ta těžší část však přijde v semifinále, případně konferenčním finále. Toronto i Boston si brousí zuby na vítězství v konferenci a nejraději by se potkali ve finále konference. Oba tyto týmy momentálně hrají mnohem lepší basketbal než Cleveland a budou tak pro LeBronův tým hodně tvrdým oříškem. Skutečnost, že pokud by se Clevelandu podařilo přes všechny překážky až do samotného finále NBA, tak tu stále máme týmy ze Západu (Golden State, Houston, Portland, San Antonio, Oklahoma City,...) nejspíš není třeba dodávat.

Zobrazeno 2277 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. březen 2018 17:52
Matěj Smolarčík

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste