Vytisknout tuto stránku
čt., 22. březen 2018 20:54

Ruská diva Anna Netrebko zazpívá v Praze

Anna Netrebko turné Anna Netrebko turné Zdroj: Ticketstream.cz
Praha - Diva 21. století Anna Netrebko zahájí své turné v Praze, dále bude pokračovat do Chicaga a New Yorku. Tentokrát Netrebko posluchače zavede do říše Petra Iljiče Čajkovského a Sergeje Rachmaninova. Umělkyni bude doprovázet klavírista Malcolm Martineau. První vystoupení sopranistky se bude konat ve čtvrtek 15. listopadu v 19:30 v Obecném domě. Vstupenky na vystoupení lze zakoupit na ticketstream.cz, cena se pohybuje od 400 do 3 500 korun.

„Kralující diva“ - tak ji označují lidé z operního světa. Netrebko se stala fenoménem dnešní doby. V roce 2007 ji časopis TIME zařadil mezi sto nejvlivnějších osob světa. Na přelomu dnešního roku se pustila do ztvárnění Aidy na Salcburském festivale, debutovala ji jako Maddalena v opeře Andrea Chénier, po boku v titulní roli s ní hrál Yusifa Eyvazova a jako Tosca v Metropolitní opeře, jednalo se o novou zcela nové ztvárnění hry. Ve Vídni zazpívala Leonoru spolu s Manricem Yusifa Eyvazou. Na jaře tohoto roku zazívá svou slavnou interpretaci Lady Macbeth v Londýně.

Od roku 2003 nahrává pro společnost Deutsche Grammophon. V dnešní době už vlastní pěknou sbírku diskografie, která obsahuje sólová alba a koncertní nahrávky. Netrebko byla dvakrát nominovaná na cenu Grammy, získala titul International Opera Award 2017, německou cenu Bambi Award, britské ceny Classical Awards a jedenáct cen ECHO Klassic. V loňském roce dostala titul Komorní pěvkyně. V Rusku jí propůjčili titul Národní umělkyně Ruska.

Netrebko se narodila v roce 1971 v Kasnodaru, studovala zpěv v petrohradské konzervatoři. Je zapálenou zastánkyní dětských práv. Podporuje charitaticvní organizace, SOS vesničky a Ruské charitativní společnosti. Má také dvojí občanství - rakouské a ruské.

Zobrazeno 2299 krát
Naposledy upraveno: út., 27. březen 2018 01:25
Nikola Orlitová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste