Vytisknout tuto stránku
pá., 23. březen 2018 17:59

V Olomouci se uskutečnil již 34. ročník Prix Bohemia Radio

34. ročník Prix Bohemia Radio 34. ročník Prix Bohemia Radio Zdroj: https://www.facebook.com/pg/prixbohemiaradio/photos/?ref=page_internal
Olomouc – Minulý týden v Olomouci se nesl ve znamení rozhlasu. Od pondělí do čtvrtka tu probíhal již 34. ročník Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Návštěvníci festivalu, jehož ambicí je rozvíjet a sdílet rozhlasovou tvorbu veřejnoprávních médií v zemích střední Evropy, zejména pak členů Visegrádské čtyřky, se mohli po několik dní těšit poslechu rozhlasových dramat, dokumentů a reportáží, které mezi sebou bojovaly v soutěžní části či si užívat připravený doprovodný program.

Festival pořádá Český rozhlas a jedním z partnerů je i Univerzita Palackého. Čestnou prezidentkou festivalu byla i pro tento rok herečka Hana Maciuchová. Olomouc hostila Prix Bohemia Radio již potřetí a dle slov generálního ředitele Českého rozhlasu by měla v této tradici pokračovat i nadále. „Máme za sebou 34. ročník Prix Bohemia Radio, který se potřetí uskutečnil v Olomouci. Já bych byl do budoucna velmi rád, aby festival zůstal v tomto studentském a zároveň historickém městě a přinesl nám další vlnu kvalifikovaných rozhlasových odborníků,“ řekl Zavoral.

Do Síně slávy vstoupil Petr Nováček

Rozhlasová díla mezi sebou bojovala v celkem třech kategoriích: Drama, Dokument a mezinárodní kategorii Reportáž. Odborná porota vybrala a na slavnostním zakončení v Arcibiskupském paláci ocenila tři příspěvky z každé kategorie. Nezávisle na odborné porotě udělovali svou cenu na konci každého festivalového dne i studenti. Ocenili dokument Hlasy, které slyším, reportáž Zázraky medicíny – ARO a drama Valentýnův první den na Zemi. Dokument Hlasy, které slyším ocenila rovněž odborná porota. U té dále zvítězily dokumenty Berka se rozhodla zemřít a Praha v kostce. V sekci Drama porota ocenila Spalovače mrtvol, Třináct a drama Proč kuchyň?. V mezinárodní kategorii Reportáž skončilo na prvním místě Maďarsko s reportáží pod názvem From Forest to Home – History of the Sherwood Homeless Community z repertoáru stanice MTVA. Druhý se umístil Český rozhlas s reportáží Fenomén malého fotbalu a na třetím místě skončila slovenská RTVS a reportáž Dočasná policejní stanice.
Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře si na slavnostním zakončení převzala herečka Helena Dvořáková. Do Síně slávy vstoupil komentátor Petr Nováček.

Bohatý doprovodný program

Vedle poslechu finálových pořadů byl pro návštěvníky festivalu připravený bohatý doprovodný program v podobě debat, koncertů či divadelních představení. Na slavnostním zahájení vystoupil zpěvák Martin Chodúr, Monika Bagárová nebo Celeste Buckingham. Slavnostní zakončení zpestřil také hudební program, a to vystoupení vokální skupiny Skety. S hudbou souvisel i další zajímavý bod programu – muzikoterapie, kterou si zájemci mohli zdarma vyzkoušet.

Zobrazeno 1834 krát
Naposledy upraveno: út., 27. březen 2018 21:24
Nikola Karkošová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste