Vytisknout tuto stránku
ne., 25. březen 2018 22:06

První přímý let z Austrálie slavnostně přistál v Londýně

Letadlo australských aerolinek Qantas Airways Letadlo australských aerolinek Qantas Airways Zdroj: ČTK/AP, Rick Rycroft
V neděli ráno přistál na britském letišti Heathrow letoun společnosti Qantas Airways, který absolvoval první pravidelný přímý let z Austrálie do Velké Británie. Let dlouhý 14 498 kilometrů trval celkem 17 hodin a tři minuty.

Stroj Boeing 787 Dreamliner přistál v 5.03 místního času. Nový pravidelný let mezi australským Perthem a britským Londýnem je zhruba o tři hodiny rychlejší než jiné trasy s mezipřistáním na Blízkém východě nebo v Asii. Tento let je také aktuálně druhým nejdelším letem na světě podle vzdušné vzdálenosti i podle doby letu, a to po lince Qatar Airways mezi Dauhá a Aucklandem.

Trasa historicky prvního letu vedla přes Indický oceán, konkrétně přes pobřeží Srí Lanky a Indie. Letadlo pak dál pokračovalo kolem Dubaje přes Irán, Turecko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Rakousko, Německo a Nizozemsko. Kvůli dlouhému letu zaměstnala společnost Qantas dvě letecké posádky. Jedním z členů byla žena.

První leteckou cestu absolvovalo 200 pasažérů. „Je to historický okamžik, který otevírá novou éru cestování,“ zveřejnil na Twitteru šéf Qantasu Alan Joyce. Let měl také speciální menu, sestavené odborníky na výživu z University of Sydney. Podávala se dvě jídla, ale po celou dobu letu mohli cestující využít samoobslužný kiosek. Novinkou bylo také zlepšení kvality vzduchu, o který se nejvíce zajímali vědci z University of Sydney. Někteří cestující byli pro ně ochotni zaznamenávat údaje o svém spánku, stravování nebo hydrataci.

Společnost Qantas by chtěla spojení mezi Perthem a Londýnem dále rozvíjet až do roku 2022, protože je město Perth považováno za hlavní město nerostného bohatství Austrálie. Qantas potřebuje hlavně obchodní cestující, kteří budou ochotni dát přednost kratší cestě, než letu s mezipřistáním v Asii nebo na Blízkém východě. „Máte sektor nerostných zdrojů na obou stranách, máte banky, máte právníky, kteří všichni chtějí létat rychle a spolehlivě a pohodlně,“ řekl agentuře Bloomberg Rico Merkert, profesor z univerzity v Sydney. „Myslím si, že jsou připraveni platit přirážku,“ dodal.

Zobrazeno 1853 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. březen 2018 22:27
Radka Kmochová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste